Місто

Житомирський перевізник, який подав до суду на мерію, жаліється, що кількість пільговиків у маршрутках зросла вчетверо

5 October 2017, 16:32

5 жовтня директор  ПП «Шеріфф» Олександр Янчук прокоментував Житомир.info, чому подав до суду на міську раду і як, на його думку, влада має відшкодовувати за перевезення пільгових категорій населення.

За словами перевізника, відколи виконком ухвалив рішення про підняття тарифу до 5 гривень, кількість пільговиків зросла вчетверо.

«Те, що у нас в Житомирі, в Україні такого немає. Жоден перевізник в України на сьогоднішній день не працює з такими зобов’язаннями як ми. Ми ведемо переписку з управлінням транспорту, але отримуємо відписки. Коли ми підписували угоду, ми не розраховували, що кількість пільговиків зросте у 3-4-5 разів. У нас зараз критична ситуація. Коли було обстеження пасажиропотоку у травні, і проїзд був по 3 гривні, ми перевозили по 100 чоловік за день, за яких теж відшкодування не отримували. На сьогоднішній момент їх кількість зросла до 400 чоловік у день. Платні пасажири не можуть навіть потрапити в маршрутку в години-пік, бо пільговиків дуже багато. Ця ситуація змусила нас звернутися до суду. Ми хочемо, щоб суд визначив, чи законний той пункт угоди про перевезення пільгових категорій. Є закон України «Про автомобільний транспорт», де чітко все прописано. Є стаття 29, де ми, перевізники, зобов’язані перевозити всі пільгові категорії, а місцевий орган самоврядування зобов’язаний відшкодовувати нам за ці перевезення. Але на сьогоднішній день ми ні копійки відшкодувань не отримали», – розповідає Олександр Янчук.

На запитання, на скільки змінився його заробіток нині у порівнянні з травнем, конкретно відповісти не зміг. Але знову возити житомирян по 3 гривні, але без пільговиків, він не готовий.

«Є ж економічне обґрунтування. Якщо тоді паливно-мастильні матеріали коштували одну ціну, то сьогодні вартість виросла на 20-30%. Ми не просимо сьогодні підняття тарифів, а хочемо, щоб влада нас почула у питанні відшкодувань», – каже директор ПП «Шеріфф» Олександр Янчук.

На його думку, відшкодовувати перевізникам мають не по факту (скільки пільговиків перевезли – стільки й отримали), а за коефіцієнтом.

«Згідно з законодавством пасажирообстеження робиться раз на три роки, вираховується коефіцієнт і по тому коефіцієнту відшкодовуються кошти на пільгові перевезення. Так само як в ТТУ є коефіцієнт, по якому їм відшкодовують, я так думаю», – говорить чоловік.

У свою чергу заступник міського голови Дмитро Ткачук пояснює – такий метод обліку пільговиків мерію не влаштовує. Натомість, якщо перевізники встановлять валідатори, то можна буде підрахувати, скільки вони фактично перевезли пільговиків і відшкодувати їм ці кошти.

«Якщо ми фіксуватимемо кількість пільговиків кожного місяця і по факту, то знатимемо реальну ситуацію. Скільки перевезли – стільки компенсації й отримали. Коефіцієнт не зовсім адекватно відображає ситуацію. Крім того, дехто  може вдатися до маніпуляцій. До прикладу, у той день, коли раз на три роки буде обраховуватися пасажиропотік, можна найняти людей, забити маршрутки пільговиками і отримали зручний для себе коефіцієнт, за яким їм відшкодовуватимуть три роки з міського бюджету»,  – говорить посадовець.

Нагадаємо, у міській раді порахували - вранці на деякі маршрути не вийшло майже 30% міських автобусів, а пасажири і влада Житомира розповіли, як ставляться до вимоги приватних перевізників платити за проїзд пільговиків.

Як повідомляв Житомир.info, ПП «Шеріфф» обслуговує 7 маршрутів: №№ 11 «Красовського –  Паперова фабрика», 19 «Лісове – Біомедскло», 19-А «с.Лісове – ЗОК», 30 «Мальованка – Северина Наливайка», 33  «Корабельна – Селецька», 47 «Богунія – майдан Путятинський» і 58 «Мальованка – Діагностичний центр». У Житомирській мерії збираються надати юридичну оцінку наслідкам судового позову ПП «Шеріфф».

Наприкінці травня 2017 року житомирських перевізників зобов’язали підписати додаткові угоди про безкоштовне перевезення пільгових категорій громадян, після чого мер Житомира Сергій Сухомлин завізував рішення виконкому про тариф у 5 грн в маршрутках. Нові тарифи почали діяти з 1 червня 2017 року.

Наприкінці червня Ткачук повідомив, що перевізники сплатили перші штрафи за порушення умов договорів. У липні перевізники почали висловлювати відкрите невдоволення перевезенням пільговиків і приміськими маршрутками. Перед прийняттям виконкомом рішення про подорожчання проїзду перевізники збиралися влаштувати страйк, але Олександр Янчук повідомив, що страйку не буде, а будуть перемовини.
Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі