Влада

НАБУ нарешті пояснило, чому житомирського нардепа Розенблата зняли з літака Київ-Кельн

20 October 2017, 11:05

20 жовтня на сайті НАБУ нарешті з’явилася інформація щодо народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, якого вранці 19 жовтня в аеропорту «Київ» (Жуляни) зняли з літака Київ-Кельн.

Нижче – текст офіційного повідомлення:

У відповідь на запити ЗМІ повідомляємо, що 19 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України запобігли вивезенню за кордон народним депутатом Бориславом Розенблатом матеріалів, важливих для розслідування так званої «бурштинової справи», а також забезпечили його участь у судовому засіданні з продовження йому обов'язків.

Невідкладні слідчі дії (обшук у літаку) проведено відповідно до ч.3 ст. 233 Кримінального процесуального кодексу України (до постановлення ухвали слідчого судді) з метою врятування майна, яке може мати ознаки речових доказів. При цьому затримання народного обранця не проводилося.

Зокрема, за інформацією слідства, підозрюваний планував вивезти за межі України засоби комунікації, що могли містити інформацію з приховування слідів раніше вчинених злочинів та спілкування між його учасниками, матеріальні та грошові цінності  — предмети раніше отриманої неправомірної вигоди, а також інше майно для унеможливлення його арешту в рамках кримінального провадження. Крім того, детективи мали відомості, що підозрюваний міг при собі мати документи для виїзду за кордон із ознаками підроблення.

В ході обшуку, здійсненого безпосередньо у літаку, детективи НАБУ вилучили у Борислава Розенблата мобільні телефони, планшет; вироби зовнішньо схожі з коштовностями; платіжні картки, емітовані закордонними банками; паспорт громадянина України для виїзду за кордон та дипломатичний паспорт.

(відео НАБУ про обшук у лікату дивіться тут)

Зазначимо, що для перетину кордону народний депутат використав саме дипломатичний паспорт, хоча його поїздка була приватною і не пов’язаною з виконанням професійних обов’язків, що він визнав публічно.

За інформацією, отриманою детективами НАБУ від Апарату Верховної Ради та Міністерства закордонних справ України, дипломатичний паспорт був виданий Бориславу Розенблату 17 жовтня у відповідь на його звернення нібито для здійснення робочої поїздки до Ізраїлю в період з 18 по 22 жовтня «з метою вивчення можливостей щодо кооперації та співпраці між Україною та Торгово-промисловою палатою Ізраїлю та Асоціацією виробників Ізраїлю». Але, з огляду на вилучені при обшуку авіаквитки, в цей час народний депутат планував перебувати у Німеччині. Законність отримання підозрюваним дипломатичного, а також закордонного паспортів перевіряється.

Заяви ж підозрюваного про те, що він заздалегідь повідомив слідчих про свою подорож до Німеччини, не відповідають дійсності. Лист, який Борислав Розенблат на підтвердження своїх слів опублікував на персональній сторінці у мережі Facebook, надійшов до Національного бюро вже після того, як рейс на Кельн мав вилетіти з Києва.

Крім того, після проведення обшуку в літаку детективи НАБУ вручили Бориславу Розенблату повістки про необхідність його прибуття до Солом’янського районного суду м.Києва для участі у засіданні з подовження йому обов’язків підозрюваного.

Нагадуємо, що НАБУ та САП підозрюють народного депутата Борислав Розенблата в отриманні неправомірної вигоди та зловживанні впливом. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 7 млн грн та поклав обов'язки здати закордонні паспорти, надягти електронний браслет тощо. Строк дії цих обов'язків закінчився 16 жовтня. Продовжити їх суд не зміг через неявку підозрюваного на засідання із розгляду  відповідного клопотання.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала питання про повторне покладення на підозрюваного Борислава Розенблата обов’язків, строк дії яких закінчився (в тому числі носіння електронного засобу контролю), оскільки термін дії попередніх обов’язків у встановлений законом п’ятиденний термін не вдалось продовжити через затягування судового розгляду захистом.

Звертаємо увагу, що повістка, вручена Бориславу Розенблату 19 жовтня, була вже третьою за останні шість днів. Першу повістку йому намагалися в законний спосіб вручити 14 жовтня, другу — за два дні потому. На засідання суду підозрюваний не з’явився, посилаючись на стан свого здоров’я (достовірність цієї інформації наразі перевіряється). Через такі дії підозрюваного суд не зміг своєчасно розглянути  клопотання прокурора та прийняти рішення про продовження обов’язків Бориславу Розенблату.

Фото НАБУ

Нагадаємо, 17 жовтня з народного депутата Борислава Розенблата зняли електронний браслет, бо Солом'янський суд не встиг продовжити термін дії зобов'язань для нардепа. 19 жовтня народний депутат від Житомира Борислав Розенблат написав про свавілля Національного антикорупційного бюро, якому він повідомив, що збирається на кілька днів виїхати до Німеччини. Втім, його зняли з літака Київ-Кельн, вилучили закордонний паспорт, гроші та банківські картки. Народний депутат заявив, що його пограбували.

Як повідомляв Житомир.info,  ввечері 19 червня цього року в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронця народного депутата Борислава Розенблата. 18 липня Солом'янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутату Бориславу Розенблату у вигляді застави в розмірі 7 млн грн, присудив носити електронний браслет та здати закордонні паспорти. Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Кравченко повідомив, що з 19 липня народний депутат Борислав Розенблат носив електронний браслет.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі