Влада

Суддя Грубіян вперше в історії Житомирського райсуду зібрав прес-конференцію, щоб розповісти про справу Жадька

16 November 2017, 18:14

 Прес-конференцію 16 листопада з приводу резонансної справи про вбивство Олександра Жадька суддя Євген Грубіян починає з інформації про те, що розгляд провадження тривав більше трьох років і половину цього часу витратили на проведення експертиз. Подібних прес-конференцій у Житомирському районному суді досі не було, тож усі чекають подробиць.

«Останнім часом, якщо ви маєте можливість спостерігати це у ЗМІ, нищівної критики піддається суддівська гілка влади, з'їзд суддів Ради суддів, як найвищі органи суддівського самоврядування прийняли рішення стосовно того, що у судах мають бути особи, може і відділи, які відповідають за донесення інформації до громадськості. Судді-спікери і відповідні органи тільки нещодавно з’явилися у судах і нещодавно це започатковано. Фактично, якщо мені пам’ять не зраджує, це у нас перша прес-конференція загалом стосовно освітлення інформації», - сказав суддя Житомирського районного суду Євген Грубіян.

На прес-конференцію прийшли рідні вбитого Олександра Жадька та активісти, які почали слідкувати за цією справою після того, як у 2014 підозрюваного Володимира Довгалюка відпустили під заставу. Подібних справ не пригадує і суддя.

«У матеріалах нашого провадження не було матеріалів стосовно обрання запобіжного заходу загалом. Це матеріали досудового розслідування, нам вони не потрапили. Стосовно застави, мені не траплялося випадків у своєму досвіді, щоб у вчиненні тяжкого злочину, у даному випадку вбивстві була застава», - сказав Євген Грубіян.

Присутніх цікавить, чому суд виніс виправдувальний вирок, втім суддя відповідає лише на запитання журналістів і вирок не коментує.

«У вироку наведений, ми вважаємо, досить обґрунтований об’ємний аналіз тих матеріалів і доказів, який був наданий суду, і прийняте відповідне рішення. Чому це рішення прийняте - написано у вироці. Читайте, якщо ви не згодні з вироком, маю на увазі, сторін кримінального провадження, можете його оскаржити, у порядку і строки визначені законом», - сказав Євген Грубіян.

Дочка убитого Олександра Жадька розчарована – у неї безліч запитань до вироку, відповіді на які вона так і не отримала.

«Було дуже багато запитань з приводу справи, чому вони прийняли таке рішення. По-перше, у нього не було чіткого алібі, він тричі змінював свої покази, спочатку він казав, що їздив у Зарічани в маршрутці начебто за загубленим гаманцем, потім він сказав, що був з батьком, купував продукти на базарі, і на кінець він приносить відео, наче він у батьків в магазині. Потім виявилося, що відео не підтверджує цього, тому що час на відео не реальний. Експертиза КНДІСЕ і НДЕКЦ підтверджує те, що на відео саме та людина, яка вбила батька, підтверджують те, що це та сама людина, яка на відео, взятому з домашнього архіву Довгалюка. Тобто це одна і та сама людина. Чому на це не звернули увагу? Як не було доведено, якщо все є, якщо всі покази , всі експертизи, всі свідчення свідків», - сказала дочка убитого Олександра Юрок.

«На камерах спостереження точно та людина була, яку бачив я. У тому ж одязі. Це та людина, яку ми бачили, яка втікала, коли скоїла злочин. Ну як вважати, що це недостатні докази?», - говорить свідок у справі Анатолій Зіневич.

Активісти зізнаються, вони не вірять суду, і підозрюють, що саме впливові родичі могли допомогти обвинуваченому уникнути покарання. «Чому ця справа ще має резонанс? Давайте розберемося, хто такий Довгалюк, що це за родина. Старший брат - співробітник міліції, шурин, ми його знаємо по місту як "Банан" - був такий правоохоронець. Він досі у декретній відпустці за нашими даними, під люстрацію досі не потрапив, служить у міліції. Ціла родина правоохоронців. Я вважаю, що розвалювати справу почали на стадії досудового розслідування саме в міліції. Виправдувальний вирок? У нас нема довіри до суду. Я коли бачу, що там сиділа суддя Баренко, щоб ви всі розуміли, сьогодні вона засуджена на 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Судом засуджено ще в тому році вирок був. Її судили за хабар, який вона в цьому кабінеті брала. Хто судить? А судді хто?», - обурюється голова ГО «Рух «Автомайдан Житомир» Іван Єщенко.

Рідні Олександра Жадька вже готують апеляцію.

«Ми не згодні з цим вироком, будемо подавати апеляцію і просити, щоб суд обрав йому міру покарання 15 років», - зазначає мама убитого Олена Жадько.

Як повідомляв Житомир.info, в 2014 році Олександра Жадька було жорстоко вбито в селі Зарічани Житомирського району: тіло 43-річного Олександра знайшли з десятком ножових поранень. Тим часом обвинувачений Довгалюк В. знаходиться на волі: суддя Корольовського районного суду Олена Рожкова відпустила його під заставу у 200 тис. грн. У вересні 2015 року відеодокази по справі вбивства Жадька суд відправив на експертизу в державну установу. Наприкінці минулого року на черговому розгляді справи допитали експертів, які досліджували записи з камер відеоспостереження, на яких зафіксовано вбивцю. У лютому 2016 року Житомирський районний суд призначив третю експертизу відеодоказів по справі вбивства Олександра Жадька. 20 січня 2017 року судовий експерт підтвердив, що на відео у матеріалах справи зображений обвинувачений.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі