Місто

Як Житомирський виконком голосував за підвищення вартості проїзду в громадському транспорті

24 November 2017, 15:19

П’ять гривень у маршрутках, три в електротранспорті – таке рішення про підвищення вартості проїзду в громадському транспорті Житомира ухвалив виконавчий комітет на позачерговому засіданні 24 листопада.

Під час голосування начальник управління транспорту та зв’язку Житомирської міської ради Михайло Грищук  розповів, що такий тариф є економічно обгрунтованим.

Однак членів виконкому зацікавило як будуть перевозити громадян, які мають право на пільговий проїзд, а Олена Ваколюк навіть запропонувала зобов’язати приватних перевізників встановити валідатори в маршрутках до 1 грудня і лише після того підвищити проїзд.

«Ставлю на голосування рекомендацію члену виконкому: тариф вступає в силу із першого грудня, але при умові фактичного встановлення валідаторів всіма перевізниками до цього терміну. І одразу доручити управлінню транспорту провести перевірку і на наступному виконкомі доповісти», - запропонував мер Житомира.

Члени виконкому більшістю голосів підтримали таку рекомендацію Олени Ваколюк. Загалом же «за» підвищення вартості проїзду проголосували 13 членів виконкому, 2 «проти», 2 утримались.

За словами приватних перевізників, навіть такий тариф є недостатнім, однак поки підприємці погоджуються возити пасажирів за п’ять гривень.

«Завдяки виконавчому комітету Житомирської міської ради приведено все у відповідність. І зараз рішення вступить в силу з першого числа, по 5 гривень. Так як ми вже рік тому давали економічне обґрунтування, хоча на сьогоднішній день на 10% паливо і всі паливно-мастильні матеріали ціни зросли. Ми вже можемо давати економічне обґрунтування і піднімати тариф. І також по валідаторах влада на сьогоднішній день пішла на уступки, здає їх  в оренду, ми їх будемо встановлювати, підписувати договори і виїжджати згідно з чинним законодавством і виконувати свої функціональні обов’язки», - сказав у коментарі журналістам директор ПП «Шеріфф» Олександр Янчук.

За словами міського голови, в наступному році місто платитиме за кілометраж і будуть проведені нові конкурси.

«Це ціна, яка навіть економічно необґрунтована на сьогоднішній день. Бо тільки за останній місяць-півтора ціна на пальне виросла більш ніж на 10% і по закону перевізники мають право звертатись і ще про збільшення ціни. Але ми домовились, що на цей час ця ціна влаштовує. І ще одне рішення. Пенсіонери, яких вони перевозять з 10 до 16 годи – це теж досить велике навантаження на перевізників. А це близько 76 тисяч житомирян. Ппоки що прийнято таке рішення. Але я ще раз кажу, що ми йдемо до того, щоб в наступному році вийти на іншу систему взаємовідносин міста з перевізниками. Будемо проводити нові конкурси, де перевізники будуть давати ціну за кілометр проїзду, місто буде саме збирати кошти і відшкодовувати вартість перевезення перевізникам.  Ми тільки за те, щоб всі розрахунки перевізника йшли через валідатор. Це покаже дійсно їх фінансові об’єми, бо ці об’єми ніхто не може порахувати. Якщо воно все піде через валідатори, через карти, через безготівковий розрахунок, тоді дійсно буде підтвердження чи не підтвердження тарифу на який вони претендують», - каже мер Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, депутат Житомирської міської ради, голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка, гендиректор ТОВ ТК «Полісся – Продукт» Олександр Ракович ще 11 вересня виграв суд щодо скасування рішення виконкому про підвищення вартості проїзду у маршрутках до 5 грн, в електротранспорті – до 3 грн та безкоштовного перевезення пільговиків без обмежень. Міська рада подала апеляцію, яку 21 листопада програла. Рішення суду першої інстанції вступило в дію, але вартість проїзду не зменшилася.

Поки позов «радикала» Раковича розглядався в судах, міськвиконком своїм рішенням від 13 жовтня знизив вартість проїзду у маршрутках до 4 грн та обмежив безкоштовний проїзд пільговиків (крім восьми категорій) часом з 10.00 до 16.00.

Як повідомляв Житомир.info, 16 травня цього року Житомирський виконком проголосував за підвищення вартості проїзду в маршрутках до 5 гривень: перевізників зобов’язали підписати додаткові угоди про безкоштовне перевезення громадян 24 пільгових категорій. Нові тарифи почали діяти з 1 червня. На початку жовтня директор ПП «Шеріфф» подав до суду на управління транспорту міської ради для скасування додаткової угоди про безкоштовне перевезення пільговиків. 11 жовтня на позачерговому засіданні виконком розглядав питання часового обмеження перевезення пільговиків – з 10.00 до 16.00, але для прийняття рішення не вистачило голосів. Після цього перевізники міських автобусних маршрутів вирішили самостійно обмежити безкоштовний проїзд пільговиків: 12 жовтня в маршрутках з’явилися листи з переліком восьми пільгових категорій, яких перевізники погоджуються возити без оплати. 13 жовтня виконком знизив вартість проїзду у маршрутках до 4 грн та обмежив час проїзду пенсіонерів – з 10.00 до 16.00, нові тарифи почали діяти з 19 жовтня.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі