Влада

Житомирська влада хоче створити КП «Готельний комплекс «Україна». Кому це вигідно?

19 December 2011, 10:49

Сесія Житомирської обласної ради 15 грудня мала поставити крапку в реорганізації комунального підприємства по експлуатації адмінбудінків.

Нагадаємо, що рішенням сесії Житомирської обласної ради від 08.09.11 була утворена комісія з припинення комунального підприємства, до складу якої ввійшли представники всіх депутатських фракцій обласної ради. Комісія мала знайти оптимальний вихід із ситуації, адже на даний час комунальне підприємство накопичило понад 20 млн. грн. боргу, працівники по кілька місяців не отримують заробітну плату, щомісяця ростуть борги за енергоносії.

За часи губернаторства Юрія Забели підприємство отримало подвійне підпорядкування – крім обласної ради до оперативного управління підприємством долучилася ще й обласна державна адміністрація. Тоді ж готель «Зарічани» (в народі – «Кавунові дачі») перестав приймати відвідувачів і отримувати прибутки, а став закритою базою відпочинку – для гостей обласної влади.

В люксових номерах готелю «Україна» за умовну плату (а може й зовсім безкоштовно) проживали та й сьогодні проживають, високопоставлені чиновники, які отримали посади в Житомирі, а житлом ще тут не обзавелися. Знову збитки.

Обласна адміністрація, яка знаходиться в одному будинку з обласною радою, вже не перший рік не платить економічно обґрунтовану орендну плату за чиновницькі кабінети та користування залами і прес-центром. А приміщення в адміністративних будинках, які належать територіальній громаді, роздають в оренду за символічну 1 гривню на рік: майже на кожній сесії обласної ради приймається по кілька подібних рішень. До того ж нинішній губернатор Сергій Рижук за користування авто TOYOTA Camry, яке знаходиться на балансі комунального підприємства по експлуатації адмінбудинків, теж платить лише 1 гривну на рік.

Мотивуючи тим, що треба рятувати підприємства, які приносять прибуток, обласна рада вирішила виокремити готельний комплекс «Україна» (готелі «Україна» і «Зарічани», кафе «Піросмані») та їдальню «Світанок» (в приміщенні облдержадміністрації) в окремі комунальні підприємства, затвердивши їх статути та призначивши директорів.

Саме це рішення і стало «каменем спотикання» на сесії обласної ради 15 грудня. Депутат облради Валерій Кавун – представник фракції ВО «Батьківщина» в комісії з припинення комунального підприємства по експлуатації адмінбудинків у своєму виступі озвучив позицію фракції: переглянути результати роботи комісії, визначити напрями діяльності підприємства, які є збитковими, і від яких можна відмовитись, виставити на аукціон збиткові підприємства, які входять до складу КП по експлуатації адмінбудинків.

Крім того, в статуті КП «Готельний комплекс «Україна», за який мали голосувати депутати обласної ради, не визначений розмір статутного фонду. До того ж статут кілька разів змінювали, як такий, що не відповідає Типовому статуту комунального підприємства спільної власності територіальних громад. Текст остаточного варіанту депутатам перед сесією 15 грудня не роздали, але це не завадило 60 обранцям в обласній раді проголосувати «за» і затвердити статут готельного комплексу (всього в обласній раді 112 депутатів).

На сайті облради є проект статуту комунального підприємства «Готельний комплекс «Україна», в якому серед основних напрямків діяльності є, зокрема, такі: закупівля і оптово-роздрібна торгівля металами та сировиною для їх виробництва; оптова та роздрібна торгівля лікарськими засобами, медичною технікою та медичним обладнанням, нафтопродуктами, паливно-мастильними матеріалами; переробка металів та сировини; промислове та цивільне будівництво, в тому числі в сільській місцевості; ремонт та обслуговування сільськогосподарської техніки; створення та експлуатація автозаправних станцій.

Губернатор Рижук запевняв депутатів, що єдина мета виокремлення двох готелів у комунальне підприємство – створити «належний готель, де можна було б гостей приймати і відпочивати людям, які приїжджають до нас».

Але є одне «але»: прибутковий в рамках цілісного комплексу комунального підприємства по експлуатації адмінбудинків готель «Україна» ставши самостійною одиницею невдовзі може стати збитковим, адже туристів та гостей в Житомирі не так і багато, а вартість комунальних послуг постійно зростає і готель тепер буде оплачувати їх самостійно. І тоді знайдеться «рятувальник», який орендує цей «ласий шматочок», вкладатиме кошти в його поліпшення, а коли сума проведених поліпшень перевищить 25% залишкової вартості орендованого майна – автоматично одержить право на викуп згідно ст.51 Закону України «Про державну програму приватизації». Ось така нехитра схема, яку не можна було провести з попереднім комунальним підприємством, але яка може спрацювати з КП «Готельний комплекс «Україна».

Статут сесія затвердила, а ось із затвердженням розподільчого балансу та передавального акту комунального підприємства «Готельний комплекс «Україна» вийшла заминка: член комісії від ВО «Батьківщина» Валерій Кавун відмовився підписувати відповідні акти, а без одного підпису члена комісії завершити створення нового комунального підприємства неможливо.

Депутати фракції Партії регіонів навіть пропонували виключити Кавуна з членів комісії, але цю пропозицію більшість депутатів не підтримала. Натомість вирішено перенести питання на наступне пленарне засідання сесії обласної ради, яке відбудеться в кінці грудня цього року.

Далі буде…

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі