Україна

У Лаврі обвалюються печери, гниють мощі – натомість будуються котеджі

15 December 2007, 13:56

Гендиректор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кроливець закликає припинити руйнування Києво-Печерської Лаври.

На прес-конференції в п'ятницю він заявив, що Києво-Печерський Свято-Успенський монастир почав роботи з вбиванню паль у районі нижніх печер, усього вони мають намір забити 50 паль глибиною 11 м.

Забивання однієї з буронабивних паль уже призвело до обвалення печер на ділянці за назвою "Вулиця убитих Батиєм", повідомляє
"Інтерфакс-Україна".

 

Кроливець підкреслив, що монастир веде дані будівельні роботи без будь-якої проектно-кошторисної документації і дозволу на будівельні і пальові роботи.

У цілому, він заявив, що на сьогодні з 66 об'єктів Національного історико-культурного заповідника більше половини зазнали зміни. "Сьогодні Лавра виглядає не так, як 10 років тому", - відзначив Кроливець.

За його словами, з 2005 по 2007 роки Києво-Печерському монастирю уряд виділив з держбюджету близько 25 млн. грн. на ведення реставраційних, аварійних і будівельних робіт. Ці кошти витрачаються непрозоро.

Зокрема, за його словами, на території нижньої печери побудовані престижні котеджі, і він не виключає, що за бюджетні кошти.

Кроливець повідомив, що ченці розбили над ближніми печерами сад, висадивши більше 300 саджанців дерев і винограду. Для цього під кожен саджанець було знято верхній шар ґрунту розміром 1м на 1м, у яму під саджанці укладали чорнозем.

За його словами, рясний полив саду, а також порушення верхнього шару ґрунту привело до наводнення ґрунтів, у яких розташовані ближні печери.

У результаті в печерах мають місце перепади температури від 15 до 25 градусів за Цельсієм, що призводить до розпаду мощів. Це також призвело до збільшення кількості мікроорганізмів у ґрунті, у результаті на мощах утворився грибок.

Кроливець також додав, що дирекції заповідника за три роки з 2005 по 2007 роки було виділено усього 3 млн. грн. на будівельні та реставраційні роботи, а за попередні 15 років - 18 млн. грн., тоді як монастирю було виділено за останні три роки 25 млн. грн.

У свою чергу гендиректор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська повідомила, що з 3 до 10 липня 2008 року в Квебеку відбудеться засідання комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

До порядку денного засідання внесено питання про ситуацію з Києво-Печерською Лаврою в Україні, яка внесена у Список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Але що ми їм покажемо?", - запитала Куковальська.

http://www.pravda.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі