Україна

У Польщі зіштовхнулися два пасажирські потяги. Серед постраждалих 5 українців

5 March 2012, 10:42

У Польщі сьогодні національна жалоба. Її оголосили за загиблими у залізничній катастрофі. У суботу ввечері біля міста Щекоцини лоб у лоб зіштовхнулися два пасажирські потяги. Щонайменше 16-ть людей загинули, півсотні потрапили до лікарні. Серед госпіталізованих п\'ятеро українців. Вони отримали переломи і струс мозку. Усі подробиці далі.

Ці купи металу зовсім нещодавно були двома пасажирськими потягами. Один слідував із Перемишля до Варшави, інший з Варшави до Кракова. Але потрапити у пункти призначення не судилося.

Пасажир потяга:

- Відбувся удар. Пам\'ятаю, що я полетів на людину, яка сиділа переді мною. Погасло світло. Вагон почало хитати то ліворуч, то праворуч. Ми просто літали по купе! Галас, крики.

Два потяги опинились один проти одного на тій самій колії. Жоден із машиністів навіть не встиг загальмувати.

Дональд Туск, прем\'єр-міністр Польщі:

- Це найтрагічніша залізнична аварія в нашій історії.

На місце аварії прибули півтисячі пожежників, 35 швидких і два вертольоти. Витягувати пасажирів допомагали і жителі найближчих сіл. Серед загиблих - одна іноземка, громадянка США. У лікарні потрапили також французи, іспанці та п\'ятеро українців.

Віталій Максименко, генконсул України в Кракові:

- Це люди від 30 до 64 років. На сьогоднішній день вони перебувають в лікарнях. Нормальний, це середній стан, який не несе ніякої загрози їхньому здоров\'ю.

Причини катастрофи - розслідує місцева прокуратура. Чому один із потягів з\'явився на зустрічній колії, поки невідомо. В управлінні державної залізниці лише повідомили, що машиністи були молодими і малодосвідченими.

Томаш Ошимек, представник Прокуратури:

- Ми перевірили машиністів на наявність алкоголю в крові. Проте результати довели, що вони були тверезими.

У моргах, куди привезли загиблих, натовпи. Для допомоги родичам туди прибули психологи.

Подробиці

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі