Україна

Янукович і Азаров - одні з перших, хто привітав Путіна з обранням

5 March 2012, 15:52

Президент України Віктор Янукович і прем\'єр-міністр Микола Азаров у числі перших привітали Володимира Путіна з обранням президентом Росії.

Як повідомили в російському уряді, Янукович і Азаров привітали Путіна телефоном. Хоча офіційних результатів президентських виборів ще не оприлюднено, прес-служба російського уряду назвала серед тих, хто телефонував привітати російського прем\'єра з перемогою на президентських виборів, президентів Азербайджану, Киргизстану і Туркменістану.

Український прем\'єр висловив переконання, що взаємини між Україною і Росією позитивно розвиватимуться і отримають новий імпульс.

За словами речника голови уряду Віталія Лук\'яненка, пан Азаров висловив переконання, що всі питання, які ще існують у двосторонніх взаєминах, конструктивно вирішуватимуться.

Найбільш проблемним питанням двосторонніх відносин в очах Києва залишається нова угода про ціну російського газу, переговори про яку безрезультатно тривають від минулого року. Експерти наголошували, що поступ у переговорах про перегляд ціни газу до виборів у Росії мало можливий.

Опозиційні політики в Україні досить песимістично оцінюють майбутнє україно-російських взаємин за нового російського президента.

Без змін

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко сказав ВВС Україна, що не чекає великих змін у політиці Москви щодо Києва після повернення Путіна в крісло російського президента.

"Я нічого нового від обрання Путіна президентом не очікую. Тому , що не змінилася сутність ні внутрішньої, ні зовнішньої політики"

Володимир Огризко, екс-міністр закордонних справ України

"У стосунках з Україною буде продовжено ту ж саму лінію, аби максимально долучити її до інтеграційних процесів на території колишнього СРСР, буде продовжено лінію на блокування просування України до ЄС. Будуть тривати сирні, карамельні і трубні війни. Не кажучи вже про газові війни. Буде все зроблено, щоб тиск на Україну тривав, - прогнозує колишній міністр закордонних справ. - Російська політика залишається жорсткою і вона має набір чітко сформульованих цілей. Є набір інструментів для досягнення цих цілей".

На думку пана Огризка, в Україні видно, що коли йдеться про той же газ, то для західних компаній знижка є цілком реальною, а для України вона зумовлена позбавленням України певних активів.

Водночас колишній голова СБУ Валентин Наливайченко сказав ВВС Україна, що вже одна з перших заяв Путіна засвідчила неприємні тенденції щодо України.

Це нав\'язування Україні квазірадянського утворенння у вигляді СНД, просування назовні путінської моделі, що стосується, в тому числі, і України.

На думку пана Наливайченка, російські вибори не відповідали стандартам демократичного волевиявлення.

Багато росіян вже не підтримують Путіна, вважає політик.

ВВС

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі