Події

В Житомирі активізувалися шахраї-роботодавці

7 March 2012, 14:56

До редакції Житомир.info звернувся житомирянин Віталій, який повідомив, що у пошуках роботи потрапив на «гачок» аферистів і хоче розповісти про шахрайську схему, задля попередження подібних випадків серед жителів міста.

5 березня Віталій натрапив на оголошення про працевлаштування в одній із житомирських газет. Фірма «Віва-Л», зареєстрована в Черкасах, обіцяла надати роботу в Житомирі водіям, кур’єрам, няням, а також тим, хто хотів би підзаробити на збиранні ручок, склеюванні конвертів тощо.

В оголошенні вказувалось 5 номерів телефонів. За одним з них і зателефонував Віталій. Чоловіка запросили до офісу, розташованого за адресою вул. Перемоги, 10. На перший погляд, усе виглядало досить переконливо – двоє співробітниць кадрової агенції, як вони себе називали, детально розповідали про існуючі вакансії та обіцяли надати інформацію про роботодавця за певну суму коштів. Віталій погодився заплатити 200 грн. за інформаційні послуги та підписав договір. До речі, договір від імені виконавця підписала «Іванова Е.А.». Натомість Віталій отримав квитанцію та номер телефону відомої в Житомирі кур’єрської служби, що ще більше переконало чоловіка в надійності посередника. Він одразу ж з офісу «Віва-Л» зателефонував за вказаним номером, там Віталію підтвердили, що дійсно у них є вільна вакансія водія і вказали адресу, куди потрібно підійти на співбесіду.

В домовлений час Віталій прийшов за вказаною адресою, але виявилось, що така компанія тут не розташована. Номер телефону, на який раніше телефонував Віталій, більше не відповідав. Тоді чоловік дізнався справжній номер телефону даної кур’єрської служби, де йому повідомили, що фірма знаходиться за іншою адресою, вільних вакансій у них немає і менеджер по кадрам, з яким спілкувався Віталій кілька годин тому, теж у них не працює.

Наступного дня чоловік знову завітав до офісу «Віва-Л», але менеджер у грубій фірмі відповіла, що усю необхідну інформацію вона вже надала, і взагалі, вона не відповідає за достовірність телефонних номерів, які їм дають ймовірні роботодавці. А ще люб’язно порадила в майбутньому уважно читати договір.

Як стало відомо Житомир.info, це далеко не перший випадок у Житомирі, коли фірми по працевлаштуванню наживаються на довірливості громадян. У січні на подібний «гачок» впіймалися студенти житомирського вузу, які в міській маршрутці натрапили на оголошення про «роботу вдома». За 200 грн. їм пообіцяли наступного дня надіслати матеріали, необхідні для збирання кулькових ручок. Однак на цьому усе і скінчилось: телефонні номери не відповідали, а офіс з вулиці Щорса, як повідомив охоронець приміщення, переїхав невідомо куди.

За схожою схемою діють аферисти і в інших містах України. Зокрема, в лютому 2012 року в Миколаєві під назвою «Міська біржа праці та нерухомості» діяла організація, яка надавала фіктивну інформацію про вакансії та оренду житла. До речі, за документами дана фірма була зареєстрована саме в Житомирі, - повідомляють «Надзвичайні новини».

Юристи стверджують, що подібні дії кваліфікуються як шахрайство, оскільки згідно договору фірма мала б надавати надійні контакти роботодавців, а не номери телефонів, за якими неможливо додзвонитися. Дана фірма не збиралася надавати справжню інформацію, лише хотіла отримати кошти за фіктивні адреси та телефони. А це являється основною кваліфікаційною ознакою складу злочину відповідно до ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме «шахрайство».


Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі