Україна

Партія регіонів пропонує обладнати виборчі дільниці в Україні веб-камерами

12 March 2012, 16:57

Партія регіонів пропонує до парламентських виборів, які відбудуться в жовтні, обладнати виборчі дільниці в Україні веб-камерами за прикладом сусідньої Росії. Попри високі технології, спостерігачі заявляли про численні порушення на російських виборах.

За словами депутата з парламентської фракції Партії регіонів Володимира Зубанова, Клацнути встановлення веб-камер дозволить посилити прозорість виборчого процесу.

"Це досить позитивний досвід, який ми побачили на прикладі Росії. Звісно, це сприяє прозорості та демократичності виборчого процесу. Веб-камери треба встановлювати", – зазначив Володимир Зубанов.

Парламентар наголосив, що веб-камери дозволять будь-якому громадянину спостерігати за виборчим процесом. "Я не думаю, що можна вигадати якусь технічну систему, аби викривити зображення, яке транслює така камера. Контроль тут буде жорсткий", – додав він.

6 березня колега пана Зубанова по фракції Валерій Коновалюк зареєстрував у парламенті законопроект , який передбачає оснащення виборчих дільниць веб-камерами.

У пояснювальній записці до даного законопроекту вказано, що "з розвитком науки і техніки, виникає можливість використовувати не тільки перевірені часом, […], але і нові технічні розробки та засоби комунікації".

"Встановлення відеокамер та пряма і постійна трансляція проведення голосування не тільки забезпечить дієвий контроль за виборчим процесом та унеможливить різного роду зловживання та порушення виборчого законодавства, але і убезпечить Україну від голослівних, авантюрних та безпідставних звинувачень у недемократичності виборів…", - пояснює пан Коновалюк свою ініціативу.

Видатки в обмін на довіру

Валерій Коновалюк також зазначає, що прийняття законопроекту щодо оснащення виборчих дільниць веб-камерами не потребуватиме збільшення видатків державного бюджету.

"Закон буде реалізовуватися в межах видатків передбачених Центральній виборчій комісії для проведення виборів народних депутатів України у 2012 році та за рахунок міжнародних грантів і коштів міжнародної технічної допомоги", - йдеться у пояснювальній записці.

"На більшості дільниць у Харківській області будуть установлені веб-камери. Кожен зможе перевірити, як проходить голосування"

Михайло Добкін, голова Харківської ОДА

Регіонал Володимир Зубанов також зазначив, що не варто турбуватися про вартість такої ініціативи.

За його словами, "це не ті гроші, які треба економити". "В обмін ми отримаємо збільшення довіри до результатів виборів", - додав депутат.

Голова Харківської облдержадміністрації, керівник Харківської облорганізації Партії регіонів Михайло Добкін заявив про намір встановити на виборчих дільницях області веб-камери ще 1 березня.

За його словами, "Партія регіонів як ніхто інший буде "боротися за чистоту виборів".

Михайло Добкін підрахував, що в Харківській області близько 1700 виборчих дільниць. Для оснащення найбільших з них "на регіональному рівні" буде створена спеціальна програма, і "Партія регіонів все оплатить", додав він.

Російський досвід

4 березня, під час виборів президента в Росії, на виборчих дільницях працювали веб-камери, зображення з яких у реальному часі транслювалося в інтернеті.

Після парламентських виборів у грудні прем\'єр-міністр Володимир Путін доручив обладнати веб-камерами 99% виборчих дільниць. Одна з камер у день виборів показувала урну, інша – стіл виборчої комісії, де реєструють виборців, а згодом ведеться підрахунок голосів.

Ліга виборців Росії повідомила, що встановлені на виборчих дільницях відеокамери у багатьох містах не працювали

Єдиним виконавцем робіт з установки відповідного обладнання стала державна компанія "Роскомзв\'язок".

Однак, за оцінками спеціалістів, поява веб-камер на дільницях мало допомогла прозорості виборчого процесу. За словами Андрія, безпосереднього учасника встановлення нового обладнання в Ставропольському краї РФ, з веб-камер мало що можна побачити.

"Аби щось побачити, потрібно нормальне відеообладнання. І головне – це повинно бути знято дуже близько. А зараз ми спеціально встановлюємо камери так, щоби вони були спрямовані не на обличчя людей", - розповів Бі-Бі-Сі Андрій.

Прокремлівські блогери та депутати від "Єдиної Росії" вказували на те, що веб-камери, посилили прозорість виборчого процесу і "відсікли 99% порушень".

Своєю чергою Клацнути Ліга виборців Росії повідомила, що встановлені на виборчих дільницях відеокамери у багатьох містах не працювали, або були спрямовані так, що неможливо розгледіти, що відбувалося.

багато спостерігачів констатували порушення на президентських виборах 4 березня. З-поміж найчастіших порушень так звані "каруселі" – підвезення організованих груп, які голосували по декілька різів на різних дільницях.

ВВС

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі