Україна

З Сирії тікають тисячі біженців на добу

16 March 2012, 15:15

Сирію масово покидає населення. Раніше рахунок біженців ішов на сотні за добу, тепер їх тисячі. ООН оприлюднила доповідь про ситуацію в країні. Упродовж останнього року свої домівки залишили 200 тисяч сирійців. Більшість - переїхала у безпечніші регіони країни. Ще 30 тисяч втекли до сусідніх Туреччини, Лівану та Йорданії. Більше про події у світі - Леся Красун.

На кордоні Сирії та Туреччини за останні кілька днів виросло наметове містечко. У ньому мешкають сирійські біженці, втомлені від військових дій у своїй країні. Лише за останню добу сюди прибула ще тисяча людей. Життя в таборі - непросте. Там уже бракує їжі, води й теплого одягу. Сутички між провладними військами та опозицією в Сирії тривають рік. За цей час в країні загинуло майже 9 тисяч людей. Головна вимога опозиції - відставка президента Башара Асада. Однак він на таку умову не пристає.    

У Чилі сльозогінним газом, кийками та гумовими кулями поліція розганяла натовп студентів, які вийшли на акцію протесту. На вулиці зчинився гармидер, запалали баки зі сміттям та автомобілі. У результаті сутичок є поранені в обох таборах. Окрім того, з півсотні найагресивніших молодиків потрапили за грати. В акції протесту взяли участь сім тисяч студентів та школярів. Молодь вимагає безплатної освіти для всіх та рівних умов вступу до вишів. Ця акція стала першою від початку року. Торік молодіжними бунтами була охоплена вся країна.  

Поліція Норвегії вибачилася за власну повільність під час затримання Андерса Брейвіка. Стражі порядку в Осло визнали: якби вони діяли швидше - жертв на острові Утейя могло б бути менше.

Норвезький стрілець торік улітку вчинив вибух у столиці, а потім подався на острів, де саме зібрався молодіжний табір, та відкрив вогонь по його мешканцям. Лише через півтори години прибула поліція і чоловіка вдалося зупинити. За цей час він застрелив 69 людей. Правоохоронці виправдовуються: після вибуху в Осло всі поліцейські загони відбули туди. І їхати на Утейю було нікому. Крім того, багато стражів порядку перебували в літніх відпустках. Андерс Брейвік постане перед судом 16 квітня. Його звинувачують у тероризмі. Однак прокуратура вважає Брейвіка психічно хворим і замість тюремного ув\'язнення його можуть відправити на лікування.  

А поліцейських Великої Британії посадять на дієту. Влада країни зайнялася фізичною формою стражів порядку. Урядовці навіть дослідження відповідне замовили. І з\'ясувалося - 64 відсотки охоронців ладу в країні мають зайву вагу, а то і взагалі - страждають на ожиріння. Відтак, хто три рази поспіль не складе нормативу з фізкультури - платитиме штраф. За рік може накопичитися сума три тисячі фунтів.

Автор: Леся Красун. Перший Національний. 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі