Україна

Через скандали в Чехії назріває політична криза

5 April 2012, 17:20

 Чеську політичну сцену сколихують скандали, які – не виключає більшість оглядачів – можуть скінчитися розпадом урядової коаліції і достроковими парламентськими виборами.

Урядова коаліція у чеському парламенті опинилася на межі розпаду. Найменший з трьох коаліційних партнерів – партія «Справи громадські» висунула главі уряду Петеру Нечасу ультиматум щодо кадрових перестановок у Кабінеті міністрів. У разі невиконання ультиматуму партія погрожує вийти з уряду. Оглядачі зазначають, що такий політичний маневр може бути пов’язаний із бажанням партійного керівництва відволікти увагу громадськості від корупційних скандалів навколо «Справ громадських». Ця партія протягом останніх місяців вже не раз опинялася у центрі уваги преси через неприємні інциденти.

 

\"Віт

Віт Барта

Потрясіння у партії, чи не головним гаслом якої є "прозорість у політиці" почалися ще рік тому з «касетного скандалу». Голова парламентської фракції цієї політичної сили Кристіна Кочі поділилася з колегою наміром «повалити» партійного лідера Віта Барту. Аудіозапис приватної розмови негайно став надбанням громадськості, а Кристіна Кочі втратила фракційну посаду. Численні коментатори зазначали, що в новій партії, на яку виборці покладали великі надії, панують старі звички детективної агенції ABL, власником якої був Віт Барта, перш ніж прийшов до політики. Героєм наступного скандалу став уже сам Барта, який нібито купував лояльність провідних однопартійців, передаючи їм конверти з десятками й сотнями тисяч крон. У суді він твердить, що гроші були лише позиками. А деякі політологи твердять, що «Справи громадські» від самого початку засновано не як політичну, з певною програмою, партію, а як підприємство, що воно неодмінно мусить мати зиск.

Дострокові вибори?

Імовірно, керівництво партії не хоче більше терпіти ситуацію, коли у пресі пишуть про «Справи громадські» насамперед через корупційні скандали і партійні чвари. У вівторок формальний лідер партії, колишній тележурналіст Радек Йон перейшов у наступ, виставивши ультиматум прем’єру Петру Нечасу, в якому закликав його ліквідувати кризу недовіри в коаліції до кінця квітня. У противному разі, заявив Радек Йон, «Справи громадські» перестають бути партнерами громадянських демократів і партії ТОР 09, а всі їхні міністри ідуть у відставку.

 

\"Петр

Петр Нечас

Петр Нечас ультиматум відкинув і на засіданні Кабінету в середу зробив спробу дійти згоди з потенційними руйнівниками парламентської коаліції. Налякані розколом у власних лавах (три міністри відмовилися подати у відставку), «Справи громадські» пристали на пропозицію прем’єра почекати на засідання уряду, як відбудеться 10 квітня і на якому сторони знову спробують знайти компромісне рішення. Відсутність компромісу означатиме, наголосив Петр Нечас, що на чехів чекають у червні дотермінові парламентські вибори.

«Бідь-які зміни – на краще»

 

\"Чеський

Чеський парламент дедалі частіше сколихують скандали

На думку Яна Махачка, коментатора авторитетного чеського тижневика Respekt, «Справи громадські» мали би зникнути як політична сила хоча б і через відсутність внутрішньопартійної культури (усіх незгодних з керівництвом Барта і Йон оголосили зрадниками). «А загалом,– пише Ян Махачек, – система чеських політичних партій вимагає засадничих змін. Або партії відчинять двері новому і масовому членству, або вони – приречені». Стан коли партії з найбільшим числом парламентських мандатів мають заледве 20 тисяч членів, коментатор вважає ненормальним. Він посилається на досвід сусідньої Австрії, де партійне членство сягає і сотен тисяч.

«За таких умов, – натякає на чеські обставини Ян Махачек, – купка пройдисвітів не в змозі приватизувати партію». Публіцист Ондржей Нефф уважає, що консервація «чеських обставин», коли вже важко визначити, ким є той чи той політичний ватажок – пройдисвітом чи божевільними, була б катастрофою, а тож будь-які зміни – тільки на краще. «За ситуації, коли євро може самоліквідуватися, коли ніхто не знає, яким напрямком піде Європейський Союз, Чехія потребувала б уряду національного порятунку», – підбиває підсумки урядової кризи на сторінках газети Lidové noviny Ондржей Нефф.

dw

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі