Україна

Єгипту загрожує контрреволюційний переворот

10 April 2012, 16:18

 Єгипту загрожує контрреволюційний переворот. Він може відбутися, якщо перемогу на президентських виборах в травні здобуде екс-глава спецслужб Омар Сулейман, якого підтримують військові. Ісламісти, які перемогли на парламентських виборах, уже заявили, що Сулейман зможе виграти голосування тільки завдяки фальсифікаціям. "Це закінчиться новою революцією.

Ми знову його виженемо", - пообіцяв Хайрат аль-Шатир, один з основних кандидатів від "Братів-мусульман". 74-річний Омар Сулейман, якого називають кандидатом від правлячої в Єгипті з лютого минулого року Вищої ради збройних сил, 5 квітня заявляв, що не буде балотуватися. Але в неділю, 8 квітня, він все-таки подав документи до ЦВК Єгипту, встигнувши за 20 хвилин до закінчення реєстрації.

За ці три дні Сулейману вдалося не просто зібрати підписи 30 тис. єгиптян з 15 провінцій, а й перевиконати цю норму вдвічі. На думку експертів, єгипетським військовим необхідно реагувати на популярність ісламістів і хоч когось протиставити аль-Шатиру. Як вважає президент Інституту Ізраїлю і Близького Сходу Євген Сатановський, теоретично Сулейман може перемогти, враховуючи, з одного боку, підтримку тієї частини суспільства, яка не бажає ісламізації країни, а з іншого боку, широкі можливості військової влади для фальсифікацій. "Але говорити про нову революції, яку обіцяють ісламісти, в цьому контексті не зовсім коректно, тому що єгипетська революція і не закінчувалася", - зауважив він.

При цьому, на думку Сатановського, Сулейман навіть у разі своєї перемоги в перспективі не становитиме серйозної конкуренції "Братам-мусульманам" через свій похилий вік. Нагадаємо, вибори президента Єгипту розпочнуться 23 травня. Колишній глава країни Хосні Мубарак був скинутий в результаті революції, яка пройшла в країні на початку 2011 року. Зараз він перебуває під судом за звинуваченням у співучасті в розстрілі демонстрантів. Вирок Мубараку оголосять 2 червня.

facenews

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі