Україна

Американська фірма подала позов проти доньки Леоніда Кучми Олени Пінчук

13 April 2012, 10:19

 Американська фірма подала в США позов проти доньки екс-президента Леоніда Кучми Олени Пінчук, звинувачуючи її у тому, що вона начебто заборгувала їм майже півмільйона доларів за послуги з ландшафтного дизайну в Конча-Заспі.

Якщо те, що зазначається в судових документах, підтвердиться, то це в черговий раз стане ілюстрацією того, як багаті та впливові українці ховають власність за низкою компанії, урешті-решт навіть напряму не володіючи власним домом. Це також показує схеми, які використовують впливові особи для отримання земельної ділянки за ціною, яка є значно нижчою за ринкову.

Компанія Oehme van Sweden, яка займається ландшафтним дизайном, 3 січня подала позов у США до Окружного суду Округу Колумбія проти Олени Пінчук, яка є дружиною одного з найзаможніших українських бізнесменів Віктора Пінчука, і кіпрської фірми Maypaul Trading & Services Limited.

Oehme van Sweden звинувачує Пінчук і кіпрську компанію Maypaul у неоплаті послуг з ландшафтного дизайну біля маєтку під Києвом, у якому, за твердженням позивача, проживає сімейство Пінчуків. Позивач просить стягнути з Пінчук і Maypaul $486 985.

Про це йдеться у судовому позові, який є у розпорядженні Kyiv Post.

 

\"Документ

Документ про позов Oehme van Sweden проти Олени Пінчук і Maypaul.

\"\"

 

Відповідно до твердження позивачів у судових документах, сімейство Пінчуків через низку компаній, які вони контролюють, замовило послуги з ландшафтного дизайну у американської фірми Oehme van Sweden. Ця компанія робить ландшафтний дизайн як приватних маєтків, так і великих муніципальних об\'єктів. Зокрема, саме вони робили ландшафтний дизайн парків North Point Park у Бостоні і Francis Scott Key Memorial Park у Вашингтоні.

Олена Пінчук не була стороною контракту з Oehme van Sweden і її американські адвокати постійно настоювали на тому, що саме тому вона не може бути стороною цього судового позову. Незважаючи на це Oehme van Sweden минулого року змогла переконати міжнародний арбітражний суд, що їхні послуги були призначені для Пінчуків, а відтак за борг відповідальна на лише компанія Maypaul, керівник якої підписав контракт, але й на одна з найбагатших родин України.

Олена Пінчук і її американські адвокати не відповіли на запити Kyiv Post.

У судових документах сказано, що представників Oehme van Sweden було представлено Віктору і Олені Пінчук ще у 2004 році.

Ділянку, на якій Oehme van Sweden під керівництвом Пінчук і її представників розробляла ландшафтний дизайн, у 2004 році отримала компанія ТОВ “Транспортно-експедиційною компанією “Світ Шляхів”. “Світ Шляхів” завдячує цьому уряду Віктора Януковичу. Адже саме його уряд у квітні 2004 року передав в оренду, а вже у липні у власність “Світу Шляхів” 114 га землі у елітному районі під Києвом Конча-Заспа. У жовтні того ж року тодішній губернатор Київщини Анатолій Засуха підписав акт на право на землі для цієї фірми на земельну ділянку у 135 га.

 

\"Схематичні

Схематичні межі ділянки ТОВ \'ТЕК Світ Шляхів" у 135 га на території Козинської селищної ради станом на жовтень 2004 року.

 

Найцікавіше те, що цільове призначення цієї землі кваліфіковано для обслуговування реабілітаційно-оздоровчого центру, що часто роблять для того, аби зменшити номінальну вартість землі. Відповідно до наказу "Про Порядок нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів", землі оздоровчого призначення мають одну з найнижчих нормативних оцінок. У результаті, за повідомленнями ЗМІ, “Світ Шляхів” заплатив за цей кусок землі лише 6 млн. 841 тисячі гривень, тобто за 505 гривень за “сотку”. У елітному передмісті Києва Конча-Заспа навіть у 2004 році вартість “сотки” землі стартувала від декількох тисяч доларів.

Але представники Oehme van Sweden, стверджують, що ця ділянка виглядала не як реабілітаційний центр, а як приватний маєток. “Це безперечно був приватний маєток. Він був визначений як “Villa Elena” на всіх архітектурних кресленнях без заперечень протягом всього процесу”, - повідомив Kyiv Post Пол Талер з юрфірми Thaler Lieber, яка у цьому судовому позові представляють інтереси Oehme van Sweden.

Відповідно до розслідування “Української правди”, за такою ж схемою фірма “Танталіт”, яка пов\'язана з родиною президента Віктора Януковича, отримала 105 гектарів землі в оренду за смішну ціну, кваліфікувавши ці землі як “рекреаційні”.

Незадовго після привласнення великого куска землі в Конча-Заспі “Світом Шляхів” відбулась Помаранчева революція, яка привела до влади Віктора Ющенка і Юлію Тимошенко, яка 4 лютого 2005 року стала прем\'єр-міністром. Одним з перших розпоряджень Тимошенко було скасування 12 лютого 2005 року попередніх розпоряджень уряду Януковича, які надавали “Світу шляхів” цю землю.

У 2005 році Тимошенко говорила, що ці рішення уряду Януковича ухвалювалось "на користь структур... Віктора Пінчука”.

Це був той час, коли у Тимошенко були досить натягнути відносини з Віктором Пінчуком. У той же день Тимошенко також видала розпорядження про скасування приватизації “Криворіжсталі”, який у 2004 році за дуже низькою ціною придбали Пінчук і Рінат Ахметов.

Згодом ця суперечка про виділення землі “Світу Шляхів” перейшла в суди. Пройшли роки, але “Світ Шляхів” продовжують володіють цією ділянкою і, за їхніми словами, продовжують розбудовувати оздоровчо-реабілітаційного центру. Проте, за словами директора "Світ Шляхів" Анатолія Галася, зараз ця територія становить менше сто гектарів.

На момент публікації статті Державне агентство земельних ресурсів України не відповіло на запит Kyiv Post, щоб прояснити поточний статус цієї земельної ділянки.

Коли ми під\'їхали туди і попросили охоронця передати листа Віктору Пінчуку, той переговорив з кимось по телефону, а потім порадив звернутись до Пінчука через його приймальню. Селяни впевнено кажуть, що за більш ніж триметровим парканом Пінчук живе вже декілька років.

За твердженням представників Oehme van Sweden, їхні працівники ще у 2004 році надавали Пінчукам послуги з архітектурного і ландшафтного дизайну. За словами позивачів, до того як фірма Oehme van Sweden підписала контракт з Maypaul Пінчуки не були пов\'язані з Oehme van Sweden контрактом, а оплачували рахунки, які Oehme van Sweden надсилала їм за конкретний обсяг робіт.

За словами представників Oehme van Sweden, кіпрський оффшор Maypaul з\'явився в останній момент, якраз перед самим укладенням договору. Про те, що зі сторони замовників послуг в контракті буде Maypaul, компанію Oehme van Sweden повідомив працівник компанії Віктора Пінчука “Інтерпайп”.

Урешті-решт контракт між Oehme van Sweden та Maypaul про надання послуг з ландшафтного дизайну у маєтку під Києвом було підписано 2 лютого 2007 року.

Відповідно до контракту Maypaul повинен був оплатити професійні послуги Oehme van Sweden на суму не більшу за $447 600 двадцятьма рівними щомісячними платежами. У цю суму не входили різні додаткові витрати, як-то переліт працівників Oehme van Sweden, їхня погодинна оплата на місці тощо.

Усе ішло добре, але в певний момент у 2008 році Олена Пінчук почала обурюватись, що вони платять забагато. Після чергового нагадування від фірми Oehme van Sweden про необхідність покрити попередню роботу Олена Пінчук у своєму листі від 26 січня 2009 року, який є у розпорядженні Kyiv Post, до представниці Oehme van Sweden Лізи Делплейс, висловила незгоду з необхідністю додаткових платежів і попросила переглянути надіслані раніше рахунки.

Київпост

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі