Україна

В президентской резиденции Межигорье - новая секретная стройка

20 April 2012, 09:00

У резиденції Межигір\'я триває масштабне будівництво – із застосуванням баштового крану.

Ви часто бачили, щоб скромні дачні будинки зводили за допомогою баштового крану?

Раніше цим краном будували головний маєток Межигір\'я – п\'ятиповерхову "Хонку".

Тепер кран перемістили в нижнє Межигір\'я – він зводить нову споруду неподалік службового в\'їзду в резиденцію та вертолітного майданчика Януковича.
 

\"\"


Що це будують нове в Межигір\'ї, офіційно довідатися неможливо.



Не відкрию великої таємниці, якщо повідомлю, що ця територія та її господарі знаходяться за межами правової системи України.



Землі Межигір\'я географічно розташовані на території Новопетрівської сільської ради.



Але юридично це – землі державної власності. Тож розпоряджається ними Вишгородська районна адміністрація.



Минулого року адміністрація відмовилася назвати ціну, за якою підставна фірма Януковичей "Танталіт" на 49 років взяла в оренду земельні ділянки, на яких розташована їхня резиденція.



Чиновники прикрилися тим, що запитувана мною інформація – це конфіденційна інформація про особу.



При тому, що, нагадаю, ці ділянки перебувають у державній власності, а закон "Про доступ до публічної інформації" містить спеціальне застереження –

"не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном".

За моєю інформацією, після приходу Януковича до влади він розширив свої володіння – до 137 гектарів земель Межигір\'я додалася ще одна ділянка на березі Київського водосховища, де минулого року збудували ангар для яхт.



\"\"


Нещодавно я зробив ще одну спробу дізнатися, скільки землі додатково відрізали фірмі Януковичей – за допомогою непрямих даних.



Я зробив новий запит повідомити хоча би площу земельних ділянок, які Вишгородська районна адміністрація здала в оренду або продала на території Новопетрівської сільської ради за 2010-2011 роки.



Тобто я не просив повідомити, яким фірмам здали в оренду землю, за скільки здали та хто підписав документи.



Я просив лише повідомити, яку частку своїх земель втратила держава, продавши або передавши їх в оренду.



Відповідь голови Вишгородської райадміністрації Олександра Приходька – тобто прямого підлеглого Януковича по владній вертикалі – вразила.



"Запитувана інформація стосується права приватної власності, інших прав та охоронюваних законом інтересів інших осіб, письмовий дозвіл яких на доступ до якої не надано",

- заявив він у листі.



Тобто, за логікою Приходька, я мав отримати дозвіл надати мені інформацію безпосередньо в осіб, яких сам же Приходько... тримає в секреті.



При цьому, як я писав вище, закон забороняє утаємничувати інформацію про користування державним майном – в даному випадками тримати в секреті площу державної землі, яка була здана в оренду.



\"\"



Це – навіть не знущання над здоровим глуздом, а просто цирк на дроті.

Сподіваюся, після зміни влади пан Приходько буде притягнутий до відповідальності за порушення закону. Думаю, знайдеться багато охочих розібратися, хто і чому дав йому команду заховати будь-яку інформацію про Межигір\'я.

Блог Сергея Лещенко на УП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі