Україна

Тимошенко подасть в суд на тюремщиків і МОЗ

16 May 2012, 16:39

 Захист Юлії Тимошенко звертатиметься до суду та Генеральної прокуратури через незаконне розповсюдження конфіденційної медичної інформації. Про це на брифінгу у Харкові повідомив захисник Сергій Власенко.

За його словами, Юлія Тимошенко прийняла рішення щодо звернення до суду з декількох питань. Власенко повідомив, що йдеться про позови до Держаної пенітенціарної служби та Міністерства охорони здоров’я.

«Це буде позов і заява до Генпрокуратури, по-перше, в частині абсолютно незаконного розголошення співробітниками МОЗу та пенітенціарної служби персональних даних медичного характеру, які стосуються безпосередньо Юлії Тимошенко», - сказав він, додавши, що відповідно до законодавства це є кримінально карним злочином.

«В цьому позові також буде зазначена вимога визнати незаконною аморальну відеозйомку, яку здійснюють в приміщенні, де відбуваються медичні процедури, які передбачають зняття як мінімум верхнього одягу. Це є аморально і неприпустимо в цивілізованих європейських державах», - заявив Власенко.

Він додав, що відповідно до Європейської конвенції з прав людини це прирівнюється до катування.

Власенко також наголосив, що в позові буде зазначено, що всупереч вимогам законодавства охорону Юлії Тимошенко здійснюють працівники пенітенціарної служби чоловічої статі, що «є неприпустимим цілком і повністю».

Захисник повідомив, що звертатиметься до українських судів, хоча довіри до них не має.

«Те, що українські суди заангажовані – абсолютно чітко продемонстрував вчора Вищий спеціалізований суд, безпідставно і незаконно відклавши розгляд касації захисту Юлії Тимошенко на місяць і десять днів», - сказав він.

Крім того, він повідомив, що всі вищеназвані обставини будуть частиною позову до Європейського суду з прав людини, оскільки, на переконання захисту, є порушення як мінімум двох статей Європейської конвенції: 3-ої та 8-ої.

Нагадаємо, у пенітенціарній службі пояснили, що розпорядок дня екс-прем\'єр-міністра Юлії Тимошенко було оприлюднено для того, щоб уникнути провокацій з боку її захисту.

Разом з тим, за даними відомства, в приміщеннях, де проводяться медичні процедури, відеокамер немає. Тимошенко охороняють 2 жінки й 1 чоловік. У пенітенціарній службі заявили, що чоловік охороняє тільки вхід у відділення для забезпечення охорони й безпеки Тимошенко.

Тиждень

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі