Україна

У червні в Україні подорожчають авіаквитки та бензин

30 May 2012, 12:40

 У червні можуть подорожчати авіаквитки. Уряд має намір підвищити пасажирський збір в аеропорту “Бориспіль”. За словами представників авіакомпаній, які літають через цей аеропорт, збір за забезпечення авіабезпеки в аеропорту входить в структуру ціни авіаквитка окремим рядком. Відповідно авіаквитки на міжнародні рейси з вильотом з аеропорту “Бориспіль” подорожчають на 2 долари, на внутрішні рейси – на 1,5 долара.

Але це ще не всі біди, які чекають авіаперевізників і пасажирів. Днями Державна митна служба змінила класифікацію авіаційного гасу, що імпортується в Україну, і вимагає імпортувати його як “бензин спеціальний”. Це рішення збільшує ставку акцизу на імпортне паливо більш ніж в 6,5 рази – з 30 до 198 євро за тонну.

В авіакомпаніях заявляють, що це рішення здатне буквально паралізувати галузь – паливо в Україну набагато дорожче, ніж в Європі, а потужностей єдиного виробника – Кременчуцького НПЗ – недостатньо для насичення ринку. Всі ці фактори можуть призвести до зростання цін на авіаперевезення на 7-8%.

Квитки +8%

ПАЛИВО

Чекаємо плаваючу ставку

Після безпрецедентного зростання цін на заправках в квітні-травні ціна бензину може знизитися в зв’язку зі зниженням світових цін на нафту.

- Ціни на нафту вперше за останні три місяці опустилися з 125-126 дол за барель до 117 дол, – говорить генеральний директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. – І якщо ціни збережуться на цьому ж рівні на 2-3 тижні, то варто очікувати зниження цін на бензин.

При цьому за останній час реалізація палива через його високу вартість знизилася у трейдерів на 10-15%.

Також в травні може вступити в силу рішення уряду ввести плаваючу ставку акцизного збору з нафтопродуктів, який запевняє, що зниження акцизів на паливо – єдиний оперативний спосіб стабілізувати ціни на українському ринку без шкоди для державного бюджету. Однак ставлення експертів до даного законопроекту досить скептичне.

- Справа в тому, що даним документом передбачені варіанти, коли при падінні світових цін на нафту ціна на вітчизняних заправках буде зростати через підвищення податків, – зазначив “Комсомолці” директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. – Наприклад, при падінні вартості нафти до 70 доларів за барель акциз виросте до 500 євро / тонну! .

Авіація України

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі