Україна

"Шоу кнопкодавов" в Верховной Раде удивило и повеселило депутата Шотландского парламента

13 June 2012, 10:41

Розповіли анекдот. "Спікер українського парламенту Володимир Литвин подав до суду захищати свою скривджену честь і гідність". Сміятися після слова "лопата".

Той самий Литвин, який уже не дуже ховається, коли за гроші бюджету фактично проводить свою виборчу кампанію в мажоритарному окрузі у Житомирській області.

Той самий Литвин, який здав депутатський сектор своєї фракції для того, щоб Партія регіонів провела закон про російську мову.

Той самий Литвин, за часів керівництва якого український парламент деградував до рівня піддослідної лабораторії професора Павлова, коли один депутат як собачка тисне на півдюжини кнопок за помахом руки одного швондера.

Так склалося, що червень цього року я проводжу в Шотландії як учасник John Smith Fellowship. І вчора мені випала нагода поспілкуватися з депутатами шотландського парламенту.

Починаючи з 1999 року, Шотландія має свій окремий законодавчий орган, який складається з 129 депутатів.

Вони сформували в Шотландії своє окреме від Англії правове поле майже у всіх сферах життя, за виключенням податків та соціального забезпечення.

До шотландського парламенту вільний вхід – будь-хто з громадян може бути присутній на сесійному засіданні.

А це – картка для голосування у Шотландському парламенті. Там, як і у Верховній Раді України, діє електронна система голосування.

На цьому подібності завершуються. Адже на зворотному боці картки для голосування шотландського депутата написано: "Незаконне володіння, використання, зберігання, знищення або передача іншій особі є кримінальними злочинами".

Після цього Джен – депутат, з якою я спілкувався – запитала, чому я так зацікавився написом на її картці для голосування.

Щоб не втомлювати поясненнями, я завантажив для Джен відео голосування в українському парламенті.

Побачивши шоу кнопкодавів під проводом Литвина, Джен запитала, чи не жартую я – і чи не є це відео розіграшем.

"Ні", – відповів я.

"На моїй пам'яті такого голосування в Шотландському парламенті ніколи не було. Адже це – злочин!", – обурилася депутатка.

"У нас теж таке голосування – це порушення Конституції", – пояснив я.

Після цього Джен попросила... прислати це відео їй на мейл.

"Це дуже весело, – відповіла вона. – Я не можу повірити, що це правда!".

Так Володимир Литвин підняв настрій депутату шотландського парламенту. На своїй посаді він вже не здатний на щось більше – тільки веселити своїм безмежним пафосом і спробами оскаржувати до суду знеславлення своєї честі.

Блог Сергія Лещенка на УП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі