Події

В Житомирській області масово гинуть бджоли

25 June 2012, 12:21

 

В Бердичівському районі масово гинуть бджоли, - про це повідомляє телеканал «Вік»

«Приїхавши зранку на свою пасіку, я здивувався тому, що перед вуликами лежать мертві бджоли і немає польоту бджоли. Я зразу не зрозумів, що сталося. Відкрив вулика, почав придивлятися і помітив, що бджола падає з рамки і починає у конвульсіях крутитися на місці, а потім протягом хвилини гине» розповідає пасічник з села Кикишівка Микола Куба.

 «В мене пасіка на 50 сімей, це до 3 мільйонів бджіл. Зараз там залишилося тисяч сто. Я роками старався, виводив їх, щоб досягти такого результату. Це була серйозна підтримка моєї сім’ї», - скаржиться інший пасічник Валентин Паламарчук.

Загалом у Кикишівці налічується до 250 бджолиних сімей. Тепер усі вони зашилися без найкращих своїх особин – робочих бджіл.

Причиною масового падіння комах могло стати отруєння, припускають пасічники. Адже навколо села розташовуються поля з різними культурами. Можливо, хтось із фермерів обробляв ділянку отрутохімікатами.

Одна з пасік  знаходиться прямо посеред поля з гречкою. Над рослинами не в’ється жодна бджола. Тож фермер, до чийого відання належить ділянка, став першим, кого бджолярі почали штурмувати питаннями. Чоловік розповідає: на цьому полі дійсно нещодавно проводились роботи, але гречку не кропили хімікатами, а підживлювали добривом.

«Туди вносився карбоміт і гумати. Гумати – це добриво, яке виготовляється з торфу. Воно екологічно чисте і використовується навіть у підгодівлі курчат. Ми його вносили на двох полях - у Тереховій та Кикишівці. На полі у Кикишівці мій хороший знайомий тримає бджіл, не один рік ставить у мене вулики. І цей раз питав мене про роботу. Я сказав, що буду підживлювати, і нехай не боїться ставити вулики», - розповів Олександр Пушкарук, директор фермерського господарства в с. Терехове.

Фермер не вірить у те, що гумат міг спричинити загибель бджіл. Тим паче, каже, на одному з підживлених полів стоять і його вулики. Там з комахами все нормально.

Для пасічників Кикишівки падіння робочих бджіл – велика втрата. Адже, говорять селяни, пропав не лише цей рік копіткої роботи, а, може, й наступний.

Як виявилося згодом, кикишівські бджолярі не одинокі у своїй біді. У Гардишівці, Обухівці, Райгородку, Бистрику та інших селах Бердичівського району теж масово вмирають бджоли. Бердичівлянин Володимир Мицько тримає вулики на Загреблі і також зазнав втрат.

«Була дуже прекрасна зимівля, бджоли гарно розвивалися. А при відкачці меду я помітив, що комахи падають біля вулика. Вони наче чимось вражені. Я займаюсь бджолами уже 30 років і досі не стикався з таким отруєнням», - розповів Володимир Мицько.

За останні кілька десятиліть такої масової гибелі бджіл не спостерігалось, кажуть пасічники. Із своєю проблемою люди прийшли до райдержадміністрації, щоб з допомогою посадовців, представників рослинної інспекції і ветлабораторії розібратися у ситуації.

«Дзвінки у сільгоспуправління стали надходити ще вчора і ми почали створювати комісію по обстеженню цього випадку. Сьогодні прийшли до десятка бджолярів, ми вже почали проводити певну роботу. Перше за все, почали з того, щоб націлити бджолярів на роботу з підтвердження факту гибелі. І щоб потім могли сподіватися на відшкодування збитків у випадку, якщо загибель настала через хімобробку полей, а не через хворобу самих бджіл», - зазначив Микола Климчук, заступник голови Бердичівської райдержадміністрації.

В ході засідання пасічники перелічили місця, де знаходились їхні вулики, щоб окреслити приблизну територію гибелі комах. Фахівці порадили селянам відвезти мертвих бджіл на експертизу до Києва.

«Районна лабораторія може дослідити тільки на інфекційні чи інвазійні захворювання, аналізи на хімічні речовини не проводимо. Будемо виїздити на кожну пасіку і встановлювати факти на місці», - повідомив Федір Кухарець, головний спеціаліст управління ветеринарної медицини в Бердичівському районі

Після висновків експертизи, коли точно буде відомо, що призвело до загибелі бджіл, можна буде шукати і тих, хто у цьому винен, - зійшлись на думці учасники зібрання.

Як повідомляв Житомир.info, в травні жителі села Агатівка Бердичівського району скаржились на те, що місцевий фермер, обробляючи поля отрутохімікатами, потруїв селян

 

Житомир.info за матеріалами «Вік»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі