Україна

Маразмы времен Януковича

27 June 2012, 11:46

Три сухих факти.

Факт 1

Згідно Статті 391 чинного Кримінально-процесуального кодексу України щодо осіб, які беруть участь у розгляді справи в касаційному порядку:

"У засіданні суду касаційної інстанції, яке проводиться за участю прокурора, можуть брати участь особи, вказані у статті 384 цього Кодексу. У разі потреби суд має право запросити цих осіб для дачі пояснень. Клопотання засудженого, який утримується під вартою, про виклик його для дачі пояснень при касаційній перевірці судових рішень, визначених у частині першій статті 383 цього Кодексу, якщо воно подане в межах строку на касаційне оскарження, є обов'язковим для суду касаційної інстанції".

Людською мовою це означає, що українське законодавство НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ОБОВ'ЯЗКОВОЇ УЧАСТІ особи при розгляді її справи в касаційному порядку. Це стосується засуджених та виправданих, їх представників, а також потерпілих і цивільних відповідачів. (повний перелік у статті 384 КПК України).

Факт 2

Сьогодні Вищий спеціалізований суд України при розгляді касаційної скарги захисників Тимошенко у газовій справі відклав засідання, пославшись НА НЕОБХІДНІСТЬ УЧАСТІ самої Юлії Володимирівни. Як ми зазначили вище, вимагати участі учасник справи – це право суду, яке виникає вже після початку розгляду справи. Чого не було у випадку з касаційною скаргою захисника Тимошенко.

Факт 3

В той самий день, той самий Вищий спеціалізований суд України, розглядаючи справу щодо порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми стосовно вбивства Георгія Гонгадзе, не побачив необхідності у присутності екс-президента в залі суду.

Це просто факти. Вони нічого не змінять. Але вони створюють імідж суддівської системи України часів Віктора Януковича. Мабуть, до нього все було набагато гірше. Але! На відміну від попередників Віктор Янукович вимагає повірити у його реформу суддівської системи, а на справі продовжує використовувати всю потворність цієї системи.

І на додаток.

Кримінальні справи проти Юлії Тимошенко та Леоніда Кучми порушувались за однаковими статтями – "Зловживання владою або службовим становищем" та "Перевищення влади або службових повноважень". Різниця лише в тому, що у випадку Тимошенко це призвело до грошових збитків. А у випадку Кучми – до вбивства людини та журналіста.

І в той час як Юлія Тимошенко, перебуваючи під підпискою про невиїзд не могла з'їздити навіть до родичів, Леонід Кучма – маючи той самий запобіжний захід – спокійно отримував дозвіл на поїздку в Росію аби відсвяткувати політ людини в Космос.

Маразмы времен Виктора Януковича ч. 1

Блог Мустафы Найема на УП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі