Україна

VIP-кнопкодав украинского парламента

8 July 2012, 09:42

Відомо, що у всіх великих фракціях діє кастовий принцип. Є депутати "высшего сословия", а є ті, які роблять чорнову роботу. Зазвичай це колишні юристи олігархів, менеджери, секретарки, водії тощо. Їхня задача – тиснути на кнопки за шефа, писати запити в його інтересах, вносити законопроекти для підтримки його бізнесу, зустрічатися з докучливими виборцями.

Це – сіра маса, з якої складається Верховна Рада. Прості люди ніколи би не впізнали на вулиці 70 відсотків депутатів, тому що ніколи в житті їх не бачили.

Але дивно, коли брудну роботу починають робити депутати, які в п'ятницю ввечері біжать до Шустера та починають всіх повчати, як треба любити Батьківщину та жити за законом.

Є такий депутат Олександр Єфремов, який в силу історичних обставин став керівником фракції Партії регіонів.

Він обійняв цю посаду, тому що "донецькі" та група Льовочкіна-Фірташа надто сильно хотіли мати свого ставленика, а тому зійшлися на "нічийній" кандидатурі Єфремова.

Відтоді вже понад два роки Єфремов є начальником фракції регіоналів.

Але це не відучило його від "холопських" звичок – як, наприклад, бути кнопкодавом.

Хоча люди, що обіймають посаду рівня Єфремова, "по понятіях" взагалі не повинні торкатися кнопок – замість них тиснути на клавіші мають "шестьори".

Я, будучи паралельно активістом руху "Чесно", останні два дні знімав, як Єфремов вчиняв правопорушення – натискав на кнопки за себе та за своїх колег.

Ось у четвер він голосує за себе та за іншого депутата від Партії регіонів Василя Горбаля.
 





А на цих фото у п'ятницю Єфремов голосує за себе та ще за двох регіоналів – за Василя Горбаля та за Олексія Кунченка.







Після завершення сесії я намагався бути серйозним і запитав у Єфремова, чому він, керівник найбільшої фракції парламенту, так грубо порушує цю Конституцію.

Мені було цікаво, яку казку Єфремов розповість цього разу.

Виявилося, що для виправдання свого вчинку Єфремов вигадав новий термін – він "делегує" право проголосувати за нього іншому депутату. Попри те, що подібне делегування просто антизаконне.

Ось цей діалог:

- Пане Єфремов, я щойно зняв, як ви голосували за двох-трьох колег одночасно. Що змушує вас іти на порушення Конституції?

- За двух – за трех коллег... За трех коллег я не голосовал. Был случай, когда со мной рядом сидит коллега Горбаль. Если я отлучаюсь из Рады или он отлучается куда-то – у нас договоренность, что мы делегируем свой голос и при голосовании и отсутствии нас в зале помогаем друг другу.

- Яка стаття Конституції дозволяє делегувати свій голос?

- Вы уже, по-моему, уже десятый раз задаете этот вопрос. Бессмысленно дальнейшее обсуждение.

- Як ви можете пояснити, що всю сесію голосував пан Ахметов, який жодного разу не був у залі?

- Мы уже тоже обсуждали эту тему. Она закрыта. Спасибо.

Блог Сергея Лещенко на УП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі