Україна

Парламентарі ОБСЄ закликали Україну звільнити політичних в'язнів

10 July 2012, 16:20

 Парламентська Асамблея ОБСЄ закликала Київ переглянути статті Кримінального кодексу у відповідності із стандартами Ради Європи і реформувати органи прокуратури, щоби зменшити їхні повноваження. Про це йдеться у резолюції, ухваленій депутатами Асамблеї.

 

Речник Парламентської Асамблеї ОБСЄ Нейл Сімон сказав ВВС Україна, що в резолюції йдеться про необхідність прозорого судочинства.

"Переважна більшість депутатів Парламентської Асамблеї ОБСЄ висловила стурбованість існуванням політично вмотивованих судових процесів в Україні і закликала внести зміни до кримінального законодавства, аби ліквідувати таку ситуацію. В резолюції йдеться про необхідність незалежного і прозорого судочинства в Україні. Це особливо важливо напередодні головування України в ОБСЄ, яке розпочнеться наступного року", - каже речник Парламентської Асамблеї ОБСЄ.

На його думку, це також важливо в контексті дотримання прав людини.

Особлива відповідальність Києва

"Переважна більшість депутатів Парламентської Асамблеї ОБСЄ висловила стурбованість існуванням політично вмотивованих судових процесів в Україні і закликала внести зміни до кримінального законодавства, аби ліквідувати таку ситуацію"

Нейл Сімон, речник Парламентської Асамблеї ОБСЄ

В резолюції йдеться про те, що Київ несе особливу відповідальність за дотримання верховенства закону, прав людини і демократії.

Парламентська Асамблея ОБСЄ також закликала звільнити всіх політичних в'язнів і забезпечити проведення демократичних парламентських виборів, гарантуючи, що всі політичні сили і лідери, в тому числі і ув'язнені, зможуть взяти участь у виборах.

Тим більше, що Україна є учасницею низки конвенцій з прав людини і має виконувати взяті на себе зобов'язання.

Директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий сказав ВВС Україна, що поки що європейські інституції роблять політичні попередження, але згодом, якщо Україна не виконуватиме свої зобов'язання, вони обмежать участь Києва в міжнародних організаціях.

"Україна є учасником низку міжнародних угод з прав людини. Вона головуватиме наступного року в ОБСЄ. В організації чимало документів, які спрямовані на забезпечення прав людини. Є рішення ЄС, Європарламенту. Але це не просто політичні заяви. Це сигнали. Вони потім можуть матеріалізуватися в конкретні рішення. Поки ще є надія, що ситуація буде виправлятися. Ключовою датою будуть вибори до Верховної Ради. Після цього, я вважаю, буде неможливо обмежуватися політичними документами", - твердить аналітик.

Щодо можливих санкцій, то вони можуть бути застосовані, вважає Валерій Чалий, вже нині після Клацнутирішення Європейського суду з прав людини стосовно справи Луценка.

Пан Чалий каже, що він уважно прочитав документи Європейського суду і зробив висновки, що в Україні можуть бути порушені справи щодо чиновників, які допустили порушення українського законодавства.

Це не вибір України, каже директор міжнародних програм виконувати чи не виконувати вимоги. Якщо Україна не буде виконувати свої зобов'язання, то тоді постане питання про звуження її участі в цих міжнародних організаціях.

"Українська влада хоче відтягти вирішення всіх питань. Але максимально – це весна, осінь наступного року. Далі "підвішеного" стану бути не може. Потім механізми цих організацій почнуть діяти. Цей маятних хитнеться або в один, або інший бік в залежності від рішень української влади", - вважає міжнародний аналітик.

Влада: ми не ув'язнюємо політичних опонентів

"На Україну чиниться політичний тиск. Я хочу, щоб люди дивились на проблему Тимошенко з правової площини"

Віктор Янукович, президент України

Українська влада відкидає всі звинувачення у політичних переслідуваннях опозиції, наполягаючи на тому, що йдеться про повномасштабну боротьбу з корупцією. Крім того, президент Віктор Янукович наполягає на тому, що влада не чинить жодного тиску на українські суди.

Так, у червні в інтерв'ю журналу "Time" пан Янукович Клацнутизаявив, що влада не ставить собі за меті ув’язнювати своїх політичних опонентів.

"Я можу довести це фактами, - сказав він. - І нехай опозиція говорить протилежне. А ви подивіться телевізор і побачите, що там взагалі не показують уряд при владі. Опозиція забирає 99% [ефірного часу]. Вони поводяться радикально, і ніхто їх не ув’язнює".

В іншому Клацнутиінтерв'ю агенції Bloomberg у червні Віктор Янукович знову заявив, що влада не втручається у слідство по справах екс-глави уряду Юлії Тимошенко.

Тоді ж пан Янукович сказав, що у справі Тимошенко на Україну чиниться "політичний тиск".

"На Україну чиниться політичний тиск. Я хочу, щоб люди дивились на проблему Тимошенко з правової площини", - сказав президент.

ВВС

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі