Україна

Бізнес на візах. Чому люди купують шенген і чим це загрожує?

24 July 2012, 15:29

 У понеділок Київ і Брюссель підписали доповнення до угоди про спрощення візового режиму. Якщо вірити домовленостям, то цей документ має полегшити процедуру отримання шенгенських віз для багатьох категорій українців.

Наразі ж процес здобуття шенгену більше схожий на ходіння по муках, приправлений іноді несправедливим і принизливим ставленням з боку представників консульств і візових центрів.

Незрозумілість вимог, ненависна бюрократія, необґрунтованість відмов і пов’язаний з цим страх втратити гроші, витрачені на поїздку, штовхають українців на сумнівний спосіб отримання віз.

Йдеться про співпрацю з "сірими дилерами" туристичного ринку.

Численні агентства пропонують "легко", "за пару днів", іноді - "без документів" отримати візи. Легальність деяких послуг викликає питання, а негативний досвід українських туристів підтверджує – подорожувати з "сірими" візами небезпечно.

Але про все по порядку.

"Чистий" і "сірий" шенген – у чому різниця?

Усіх посередників, що допомагають в оформленні віз, умовно можна розділити на дві категорії – легальні і сумнівні, або "сірі".

Перші просто допомагають зібрати необхідні документи і подати їх за вас у посольство, а також турбуються про правильність виконання бюрократичної процедури.

Для того, щоб отримати "чистий" шенген через турфірму, треба або купити в неї турпоїздку, або забронювати за її допомогою готелі чи авіапереліт. Це коштуватиме додатково 15-35 євро з людини.

Деякі ж агентства взагалі не беруть додаткових плат, заробляючи лише відсотки на готелях – у такому разі туристам пропонують менш бюджетне розміщення.

Однак у даному разі йдеться лише про оформлення одноразової туристичної візи.

Сірі схеми отримання шенгену зазвичай пов’язані з іншим типом віз – багаторазовими бізнес-візами.  

В інтернеті є чимало фірм, що пропонують купити такий шенген. Йдеться про піврічні і річні бізнес-візи, з якими можна легко перетинати кордони країн ЄС по кілька разів.

На кожному з таких сайтів можна легко знайти прайс. Мультивізи коштують недешево. Піврічні можна замовити від 650 до 950 євро, річні – від 1100 до 1300 євро. Однак, незважаючи на ціну, попит на такі пропозиції не спадає.

УП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі