Україна

Як «злити» Януковича. Практичний посібник

27 December 2007, 08:53
26 грудня Віктор Янукович отримав неабиякий «удар по носу» від Раїси Богатирьової: під аплодисменти міністрів Віктор Ющенко на засіданні Кабміну представив її як Секретаря РНБО. Таким чином, Раїса Василівна відкрито пішла проти рішення президії Партії регіонів, яка рекомендувала їй відмовитися від цієї посади.

Нагадаємо, що днем раніше Віктор Янукович публічно заявив про своє несхвалення призначення Богатирьової.

«Вона має право, як людина, посісти цю посаду, проте на цьому її політична кар'єра буде закінчена», - погрозив він.

Той факт, що Раїса Богатирьова не послухала погроз свого партійного лідера, наочно свідчить, що якщо чиясь політична кар'єра і знаходиться під загрозою, так це кар'єра самого Віктора Федоровича, пишет
4post.com.ua

Тепер, щоб продемонструвати послідовність, Віктор Янукович повинен зібрати політраду партії, розглянути на ній вчинок Раїси Богатирьової і ухвалити відповідне рішення. Власне кажучи, саме це і обіцяв зробити Янукович у випадку, якщо Богатирьова не підкорятиметься рішенню президії. Проте зовсім не факт, що така політрада відбудеться.

Недаремно присутній на тому самому засіданні Кабміну, де і представили Раїсу Василівну, колишній перший віце в уряді Віктора Федоровича Микола Азаров з похмурим виразом обличчя відмовився коментувати пресі можливі кроки партії відносно «зрадниці».

Якщо Презідіум ПР цілком і повністю підконтрольний Віктору Януковичу, то з політрадою, яка налічує більше двохсот осіб, все набагато складніше. Як повідомило джерело в Партії регіонів, проти застосування яких-небудь санкцій відносно Богатирьової виступили Рінат Ахметов і Борис Колесніков. Останній, хоча і заявив, що ПР «не виправдовує і не підтримує рішення Богатирьової», але тут же додав, що Богатирьова «була поважаним членом команди і має великі заслуги перед командою».

Крім того, Колесніков наголосив, що призначення Богатирьової не спричинить за собою розколу в партії. Аналогічну заяву зробила і прес-служба народного депутата Ріната Ахметова.

До речі, заява прес-служби вийшла у відповідь на інформацію, яка з'явилася у низці російських ЗМІ, про те, що Рінат Леонідович нібито написав заяву про вихід з партії. Це твердження підлеглі Ахметова спростували, назвавши його «спробою внести розкол до партії».

Розкол ПР дійсно не входить в плани Ахметова і Колеснікова. Сьогоднішній внутрішньопартійний конфлікт цікавий для них в іншому плані: якщо не змістити з посади, то хоча б обкласти Віктора Януковича, який все більше виходить з-під їхнього контролю.

Те, що зовсім не всі в Партії регіонів в захваті від політики, яка проводиться її лідером, побічно підтвердила і сама Раїса Богатирьова, яка заявила, що її згода посісти посаду секретаря РНБО «отримала безліч позитивних оцінок в партії» і яка висловила впевненість, що виключення з лав ПР їй не загрожує.

Втім, виключати Раїсу Василівну прихильникам Януковича зовсім не обов'язково. Адже, згідно українському законодавству, секретар РНБО разом з міністром внутрішніх справ і головою СБУ і так не має права бути членом якоїсь політичної партії. Таким чином, Богатирьовій доведеться як мінімум припинити своє членство в ПР на час роботи в РНБО. Що, у свою чергу, дозволить Віктору Януковичу зробити хорошу міну при поганій грі, заявивши, що виключення Богатирьової з партії - це лише технічне питання, поспішати з яким не обов'язково.

Проте тут виникає інша проблема: Богатирьова є членом політвиконкому Партії регіонів, і вивести її зі складу цього керівного органу партії може тільки партійний з'їзд. Януковичу ж проведення з'їзду зараз вкрай невигідне, оскільки на ньому можуть бути підняті дуже неприємні для лідера «регіоналів» питання. Зокрема, в регіональних організаціях партії вже давно зріє незадоволення діями керівництва ПР, в результаті якого більше половини керівників обласних організацій не потрапила до новообраного парламенту.

Потрібно визнати, що незадоволення регіонального активу ПР своїм лідером має під собою вагомі підстави: виборчі списки партії дійсно формувалися за сімома замками. При цьому спочатку узгоджений з регіональними партійними організаціями список в останню мить перед проведенням з'їзду був авторитарним методом змінений за рішенням президії і затверджений на політраді за півгодини до початку з'їзду. В результаті більшість делегатів голосували «всліпу», оскільки виборчий список був розданий «по одному екземпляру на ряд» за п'ять хвилин до голосування.

У цьому плані показовий приклад керівника запорізького виборчого штабу ПР Сергія Кальцева, який, голосуючи на з'їзді за виборчий список, перебував в повній впевненості, що знаходиться в його прохідній частині, і лише після з'їзду дізнався, що його «посунули» на 239 місце. І, як повідомляють різноманітні джерела в Партії регіонів на умовах анонімності, цей приклад політичного «кидалова» був далеко не єдиним.

У такій ситуації Віктору Януковичу доводиться враховувати вірогідність того, що незадоволення «низів» партії на її з'їзді виллється в оголошення вотуму недовіри лідеру. Не випадково він в пожежному порядку провів 26 грудня зустріч з лідерами регіональних організацій, щоб спробувати заспокоїти розгніваних однопартійців. Чим закінчилася ця зустріч, в Партії регіонів повідомити відмовилися, традиційно пославшись на небажання виносити з хати сміття внутрішньопартійних дискусій, проте можна з великою часткою вірогідності припускати, що приємних слів в свою адресу Віктор Федорович почув небагато. Адже регіональні лідери добивалися такої зустрічі з моменту проведення передвиборчого з'їзду ПР, проте лідер «регіоналів» зволив прийняти їх лише через три місяці після виборів. І то лише після того, як «запахло смаженим».

Все вищеперелічене дозволяє з великою часткою вірогідності припустити: певні сили в Партії регіонів цілеспрямовано «зливають» Віктора Януковича. Використовуючи для цього як домовленості з Секретаріатом Президента, так і власний вплив в регіональних партійних організаціях. І, схоже, призначення Богатирьової - зовсім не останній «кадровий сюрприз», підготовлений Віктору Федоровичу його тезкою з вулиці Банкової: за офіційно непідтвердженою інформацією, привабливі кадрові пропозиції вже отримали ще декілька видних «регіоналів».

Далі буде?

http://zakyiv.com

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі