Україна

«Нафтогаз» витратив із грубими порушеннями 4,5 млрд. грн.

4 January 2008, 20:48

Такий результат перевірок Тендерної палати. Через корупційні схеми при закупівлях компанія стала ще збитковішою. На 1,5 мільярда гривень. І нині знаходиться на межі банкрутства.

У «Нафтогазі» скандал: газові сховища порожні, а борг компанії становить 5 мільярдів гривень. Перевірка Тендерної палати засвідчила: частину боргу наростили через закупівлі. Керівництво дочірніх компаній НАКу всупереч закону купувало оснащення за завищеними цінами, оминаючи конкурентів перед торгами.

Володимир Лаба, голова Тендерної палати України: «Ціни були домовлені заздалегідь до проведення тендеру, так як сам тендер був проведений формально. Переможці вибрані ще до його початку і, відповідно, державні кошти, однозначно суттєва частина державних коштів перекочувала з державної кишені у відповідні приватні кишені».

Лише торік через такі незаконні закупівлі борг «Нафтогазу» зріс на 1,5 мільярда гривень. Купували труби, нафту, газ, спецодяг, побутову хімію.

Володимир Лаба, голова Тендерної палати України: «Тільки через одного виконавця було придбано саме газу на суму понад 230 мільйонів гривень. Всупереч законодавству, так як на сьогодні цей ринок є конкурентним. Можливо, по цій причині і не знаходять сьогодні запасу».

Прем’єрка Юлія Тимошенко переконана: газова проблема - штучна. «Нафтогаз» умисно намагалися завести в глухий кут, щоб потім продати газотранспортну систему за борги. Чим вже погрожують кредитори, якщо компанія з ними не розрахується. Через такі заяви прем’єрка готова на радикальні кроки.

Юлія Тимошенко, прем’єр-міністр України: «Якщо потрібні будуть державні гарантії - ми їх надамо для всіх кредиторів. Якщо потрібна буде санація, в тому числі за рахунок бюджетних видатків прямих, ми це будемо робити. Якщо навіть треба буде дивитися на певне пільгове оподаткування на той період, поки НАК стане на фінансово тверді ноги, також буде проведене оздоровлення, ми також будемо це робити».

Розібратися з причинами банкрутства компанії Тимошенко обіцяє за місяць. Для цього створили спеціальну комісію з залученням працівників правоохоронних органів. //Юлія Резнік, Анна Суряднова, Сергій Тітенко, Ігор Мостович, НТН

http://ntn.tv

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі