Влада

Житомирська влада дослухалась до опозиції і готова виділити 300 тис. грн. на допомогу Овручу, – Геннадій Зубко

21 November 2012, 10:49

Обласна державна адміністрація нарешті почула вимоги опозиції, і хоч запізно, та виділяє додаткові кошти на встановлення індивідуального опалення в помешканнях соціально незахищених мешканців Овруча.

Як повідомив лідер міжфракційного об’єднання ВО «Батьківщина» та «Фронт Змін» Геннадій Зубко, в проекті рішення сесії Житомирської облради, яка відбудеться 22 листопада, пропонується виділити 300 тисяч гривень з резервного фонду для надання матеріальної допомоги мешканцям м. Овруча для переведення житла на індивідуальне опалення, хоча ще кілька днів тому влада збиралася виділити вдвічі менше.

«Саме 300 тисяч гривень пропонувала виділити для допомоги овручанам Об’єднана опозиція, а влада була проти. 16 листопада начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Ганна Ємченко на засіданні бюджетної комісії облради стверджувала, що Овручу достатньо 150 тисяч допомоги, бо саме стільки попросив мер міста. Опозиційні депутати наполягали, що реальна кількість малозабезпечених сімей, які напередодні зими не мають опалення, більша, ніж твердить влада (нагадаємо, в Овручі за рішенням місцевої влади з цього року відключене централізоване теплопостачання і кількасот сімей не мають грошей на встановлення індивідуального опалення – прим.ред). Облдержадміністрація була вимушена дослухатись до аргументів опозиції і готова надати Овручу 300 тис. грн. Хоча ми пропонували надати цю допомогу задовго до початку опалювального сезону, щоб не змушувати людей мерзнути, і дати змогу спокійно підготуватися до холодів», - заявив Зубко.

Геннадій Зубко нагадав, що ще на сесії Житомирської обласної ради 16 серпня 2012 року Об’єднана опозиція і він особисто заявляли, що для порятунку позбавлених теплопостачання мешканців Овруча необхідно загалом виділити 500 тисяч гривень. На що голова облдержадміністрації та мер Овруча заявили, що вистачить і 100 тисяч допомоги. Однак, розуміючи, що чимало овручан фізично не мають грошей на встановлення індивідуального опалення, фракції «Батьківщина» і «Фронт Змін» в облраді додатково виділили для допомоги Овручу 75 тисяч гривень з фондів опозиційних депутатських фракцій. Тепер, після наполягань опозиції, з резервного фонду виділяють ще 300 тисяч.

«Якщо порахувати всю допомогу Овручу – це майже ті самі 500 тисяч гривень, про потребу виділення яких ми говорили ще наприкінці літа, а влада запевняла, що ми наганяємо паніку. Врешті решт, саме ця сума виділена, але в авральному порядку. Хоча можна було зробити це вчасно, не принижуючи овручан, яких, не питаючи згоди, позбавили централізованого опалення», – наголосив Зубко.

Показово, що на підтримку опозиції сподіваються вже не тільки мешканці Овруча, а й влада міста Житомира – на найближчій сесії облради мають бути розподілені 5 млн. грн., так званої, транспортної субвенції за перевезення  пільговиків.

Перед виборами губернатор Сергій Рижук обіцяв, що вся ця сума піде на підтримку Житомирського трамвайно-тролейбусного управління, яке має понад 4 млн. боргів із зарплатні і перебуває на межі банкрутства. Після виборів сума, яку влада хоче виділити ТТУ, зменшилася до 1,8 млн. грн.  

На вже згаданому засіданні бюджетної комісії облради 16 листопада тільки опозиційні депутати на чолі з Геннадієм Зубком захищали право ТТУ на збільшений розмір субвенції як єдиного транспортного підприємства в області, що без обмежень перевозить пільговиків (а це 57% всіх пасажирів житомирських тролейбусів і трамваїв). Водночас, голова фінансового управління облдержадміністрації Ганна Ємченко була проти.

«Вчора, 20 листопада, на засіданні Житомирського міськвиконкому обговорювали, як би вмовити облдержадміністрацію і сесію облради збільшити субвенцію Житомирському ТТУ. Але це виглядає дивним, що житомирська міська і обласна влади, які належать до однієї правлячої політичної сили, не знаходять спільної мови із ключових для забезпечення життєдіяльності міста питань. І мерія вимушена більше сподіватися на опозицію. Опозиція наполягатиме, що Житомирське ТТУ, як найбільший перевізник пільговиків в області, має отримати щонайменше 4 млрд. грн., аби виплатити борги із зарплатні своїм працівникам, яка на сьогодні складає 4,2 млн. грн. І це питання ми відстоюватимемо на сесії облради 22 листопада», - підсумував лідер Об’єднаної опозиції Житомирщини Геннадій Зубко.

Прес-служба Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» у Житомирській області 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі