Україна

Луценко обіцяє оформлення закордонних паспортів за день

16 January 2008, 11:13

Оформити закордонний паспорт за день буде реально. Але дорого. Орієнтовна сума послуги - близько 500 гривень. Це обіцянка міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Скоротити терміни оформлення документів він збирається вже найближчими місяцями.

Поки ж швидко отримати закордонний паспорт можна у Львові. Там розпочали експеримент від міністра внутрішніх справ. Столичні ж паспортисти кажуть: ідея нереальна.

В українців закордонний паспорт асоціюється з чергами та грішми. Вистояти день, аби подати документи, та ще й заплатити за це. Микола Приходько за «терміновим паспортом» вже місяць ходить - замість обіцяних 5-ти днів.

Микола Приходько: «Подивишся на ту чергу, я прийшов в 11:00 ранку, люди записувалися о 7-й ранку і тільки заходили туди. Тобто я зрозумів, що там треба день або 2 постояти, тільки щоб зайти. Того що там просто бардак із документами».

Олена теж постояла в черзі, але документ отримала швидко. Хоча, каже, готова й більше платити, аби ще швидше.

Олена: «Да, я готова, потому что мне нужен был срочный, поэтому я заплатила больше. У меня просто был срочный, поэтому меньше месяца».

Але в Управлінні у справах громадянства та міграції розводять руками. Кажуть: закордонний паспорт за один день оформити поки що неможливо. Немає ні відповідної постанови, ні технічних можливостей. Іноді тільки перевезення документів до відповідних установ забирає півдня.

Валентина Солонько, керівник відділення УГІРФО МВСУ м. Києва: «Якийсь час потрібен для перевірки даних, і по лініях електронного зв’язку вони надходять до центру персоніфікації документів - там, де ці документи друкують та виготовляють. І звідти нам їх тільки доставляють. Це все займає час».

Ідея ж міністра внутрішніх справ полягає у тому, щоб громадяни могли отримати закордонний паспорт щонайдовше за тиждень. І щоб коштувало це якнайменше. Скільки саме - ще не визначили. //Юлія Резник, Ігор Мостович, НТН

http://ntn.tv/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі