Україна

Податкова вимагає декларацій бабусь та дідусів чиновників

17 January 2008, 10:30
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) домагається права контролю за декларуванням доходів і витрат не тільки чиновників і членів їхніх родин, а і їхніх близьких родичів.

Зокрема, у розпорядженні видання опинився проект закону «Про державний фінансовий контроль над декларуванням доходів і їхньою витратою особами, уповноваженими на виконання функцій держави, членами їхніх родин і близьких родичів», який ДПАУ підготувала для виконання розпорядження Кабміну про боротьбу з корупцією від 15 серпня 2007 року, пише
КомерсантЪ Україна.

Зараз законодавство передбачає обов’язкову подачу декларації посадовими особами рангу не вище першого заступник міністра або голови держкомітету, у якій повинні вказуватися нерухомість і цінні папери, що належать членам родини чиновника. ДПАУ має намір розширити цей перелік, включивши до нього посади від Президента, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради (до цього оприлюднення декларацій було для них добровільним) до співробітників держпідприємств.

За новими правилами в декларації, зокрема, повинна бути зазначена докладна інформація про доходи, рухоме й нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права і фінансові зобов’язання чиновника. Такі ж дані до ДПАУ щорічно повинні давати члени родини та близьких родичів держслужбовця, у тому числі при його призначенні або звільненні. Коло близьких родичів включає дружину(чоловіка) чиновника, їхніх батьків, дітей подружжя (у тому числі всиновлених).

Разом з тим, пише видання, начальник Головного управління держслужби Тимофій Мотренко в листі до ДПАУ жорстко розкритикував настільки вузьке коло близьких родичів. «Реалізація запропонованих у проекті норм у частині подачі держслужбовцями інформації про близьких родичів з метою здійснення контролю над декларуванням ними доходів і їхньою витратою на практиці неможлива», - говориться в його листі.
У той же час у ДПАУ виданню пояснили складання короткого списку тим, що інші члени родини можуть не захотіти виконувати норми, а чиновники не зможуть змусити їх подать інформацію з місця проживання.

«Сестри та брати можуть проживати на іншій території або не мати сімейних контактів, а якщо вони й підтримують відносини, то можуть не захотіти добровільно виконувати зобов’язання, покладені на іншу людину. Або родич першого ступеня споріднення, котрий веде окрему господарську діяльність, не захоче висвітлювати її аспекти», - пояснили в податковій.

Після одержання декларацій про доходи та перевірки правильності сплати з них податків ДПАУ має намір непрямими методами співвідносити витрати чиновників і їхніх родичів з доходами, а також залучати «різні джерела» - держоргани, банки, підприємства. У випадку надання неповних або неправдивих даних декларант може одержати штраф в 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (850 грн).

http://www.4post.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі