Культура

В Житомирі презентували історичні книги про війну, окупацію та Богунський концтабір

23 May 2013, 18:06

23 травня в обласній науковій бібліотеці імені О. Ольжича відбулася презентація двох нових книг, які вийшли у краєзнавчому видавництві «Волинь»: «В огне войны»/Житомир 1941-1944. Оккупация. Сопротивление. Освобождение»( автори – Владислав Кругляк і Андрій Савчук) і «Stalag- 358/ Трагедия житомирского забытого «Освенцима» (автор – Андрій Савчук). Книги стали результатом вивчення й до цих пір маловідомих для істориків документів Житомирського облархіву і суттєво збагачують воєнну історіографію Житомира і області.

У книзі «В огне войны» розповідається про період окупації Житомира, починаючи з 9 липня 1941 по 31 грудня 1943 років. Книга відрізняється від попередніх видань на цю тему незаангажованістю і неупередженістю, хоча через невеликий об’єм не претендує на повноту розкриття теми, а лише конспективно окреслює її основні напрямки.

Друга книжка – «Stalag- 358» присвячена темі, яку багато років за радянської доби замовчували, а саме Богунському концтабору, де кожен сантиметр землі просякнутий кров’ю майже 70 тисяч радянських військовополонених, замордованих нацистами під час тимчасової окупації Житомира, на братських могилах яких у повоєнний час було збудовано стадіон.

Концтабір «Stalag- 358» по своїй жорстокості нічим не відрізнявся від сумнозвісних Майданека, Освенцима, Бухенвальда та інших «фабрик смерті». Хіба що тим, що у ньому не було газових камер і крематорію. Однак від цього трагедія наших загиблих у страшних муках співвітчизників не стає меншою. Їй немає виправдання і строку давності. Нам слід знати правду і віддати нарешті данину пам’яті табірним в’язням. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі