Місто

Про якість питної води в Житомирі: санстанція перевірила водоканал і виявила порушення законодавства

4 July 2013, 10:47

 4 липня на сайті головного управління Державної санітарної служби в Житомирській області з’явилося повідомлення про стан питного водопостачання населення м.Житомира. Наводимо текст повністю.

Останнім часом серед населення м.Житомира з’явилися  нарікання на якість питної води із водопровідної мережі, що підтверджено результатами лабораторних досліджень води відібраної з 1 липня 2013 року з розподільчої мережі в різних мікрорайонах міста. Із  20-ти   зразків питної води, що досліджувались Житомирським міськрайонним відділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», відхилення від держстандарту виявлено в 14 пробах (по показниках  каламутності, забарвленості та відсутності залишкового зв’язаного хлору).

В зв’язку з чим  фахівцями Головного управління Держсанепідслужби у Житомирській області 02-03.07.13р. проведено позапланову перевірку  водоочисних споруд І, ІІ підйомів  КП «Житомирводоканал» по вул. Черняхівського, 120 з питань дотримання вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

За даними відомчого лабораторного контролю починаючи з 20.06.13р.  відмічається погіршення   якості води у водосховищі «Відсічне» по  вмісту марганцю, що може бути наслідком різкого підвищення температури повітря, що призвело до цвітіння води у водоймах. З метою забезпечення якісної очистки питної води підприємству КП «Житомирводоканал»  необхідно впровадити  жорсткий  режим водопідготовки, застосовувати  підвищені дози хлору та  реагентів (коагулянту та флокулянту).

В той же час за результатами перевірки КП «Житомирводоканал» виявлено ряд порушень чинного законодавства, а саме:

-  план-заходів по впровадженню жорсткого режиму водопідготовки  не представлено;

- зміни в технологічний регламент водопідготовки не внесені та не погоджені з  органами Держсанепідслужби, що передбачено чинним законодавством;

-  на підприємстві відсутній знезаражуючий реагент «Валеус», застосування якого передбачено  технологією водопідготовки;

- запас реагентів на підприємстві не створено, кількість реагентів (коагулянту та хлору)  для  проведення очистки та знезараження питної води необхідними оптимальними  дозами в залежності від якості річкової води у водосховищі «Відсічне» недостатній, водоочисні споруди фактично працюють на мінімальних дозах реагентів;

-  знезараження  води проводиться рідким хлором на водоочисних спорудах І підйому та  гіпохлоритом  натрію на водоочисних спорудах ІІ підйому. Гіпохлоритна  установка з травня по червень поточного року не функціонувала, її робота була відновлена лише з 01.07.13р.

- план - заходів щодо забезпечення якості питної води згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 затверджений КП «Житомирводоканал» та погоджений з органами місцевої влади  «Питна  вода» на період до 2015 року» не виконаний.

За результатами проведеної перевірки направлено припис директору КП «Житомирводоканал»  щодо термінового вжиття вичерпних заходів щодо забезпечення населення міста питною водою гарантованої якості згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». За порушення санітарного законодавства складено протоколи на директора КП «Житомирводоканал» Філіпова В.М. та на начальника цеху водоводу Ступакову Т.К.  Про ситуацію, що склалася в місті з питання водозабезпечення населення,   інформовано міського голову та начальника міського  управління з питань НС та ЦЗН.

Як повідомляв Житомир.info, вже кілька днів мешканці Житомира з різних куточків міста скаржаться, що вода в кранах їхніх квартир «має різкий запах болота чи каналізації». Працівники водоканалу пояснюють – неприємний запах спричинений сезонним цвітінням води в місцях її забору. 3 липня народний депутат Олександр Мирний направив депутатське звернення начальнику головного управління Держсанепідслужби у Житомирській області з проханням невідкладно провести аналіз води у водогоні Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі