Політика

У дитсадках Житомира миючі засоби купують за кошти батьків, а дітям вже місяць не дають сиру та соків

23 July 2013, 18:19

 У дошкільних закладах Житомира досі затримують постачання продуктів харчування. Твердого сиру, кефіру, соків немає вже місяць. Це пов’язано з блокуванням держказначейством оплати рахунків управління освіти.

Крім продуктів харчування, у дошкільних навчальних закладів є проблеми з миючими засобами та засобами гігієни. Справа в тому, що бюджет на 2013 рік був прийнятий у грудні, а кошториси для навчальних закладів – шкіл і дитсадків міста – були затверджені лише в травні. Через це майже півроку всі миючі засоби та засоби гігієни у всіх навчально-виховних закладах накупувалися виключно за кошти батьків.

Під час останнього засідання виконкому Житомирської міської ради Сергій Сухомлин піднімав питання про якість харчування у дитсадках. Він наголошував, що проблема із блокуванням рахунків держказначейством може призвести до погіршення якості харчування дітей. Адже без грошей постачальники змушені брати лише ті харчі, що їм дають.

На це начальник міського управління освіти Валентина Весельська зазначила, що даної проблеми в Житомирі немає.

Тому народний депутат України Геннадій Зубко з фракції «Батьківщина», депутат Житомирської обласної ради Сергій Сухомлин та інші місцеві депутати відвідали ще один дитячий садок Житомира – ДНЗ № 40, щоб поспілкуватися з керівництвом і з’ясувати, які є проблеми з постачанням продуктів та миючих засобів.

«Минулого тижня ми побували у трьох садочка, вчора – ще в одному. У ДНЗ № 40 відсутні деякі продукти харчування, які керівники замінюють на інші. Є проблема з об’ємом поставок – у меншій від необхідної кількості постачається цибуля. Катастрофи ще немає, однак якщо управління освіти й надалі нічого не робитиме, у вересні, коли діти підуть до школи, вона точно виникне. Окреме питання – миючі засоби. Через недопрацювання міського управління освіти, вони майже півроку купувалися за кошти батьків, а не бюджету», –  розповів Сергій Сухомлин.

За словами народного депутата України з фракції «Батьківщина» Геннадія Зубка, проблема з дитячим харчуванням виникає через те, що керівники навчальних закладів практично не можуть впливати на процес закупівлі продуктів.

«Вирішувати дану ситуацію потрібно на законодавчому рівні. Єдиний законопроект по харчуванню у дошкільних закладах за минулу сесію був поданий мною. Він має поліпшити дану ситуацію. Керівники навчальних закладів повинні мати змогу впливати на постачальників, на укладання договорів, а при потребі – змінити постачальника. Ситуація, яка виникла зараз, говорить про необхідність прийняття цього законопроекту», –  зазначив Геннадій Зубко.

Прес-служба народного депутата України Геннадія Зубка

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі