Суспільство

У Житомирі свій шістдесятий день народження відсвяткувало підприємство «Західукрвибухпром»

15 August 2013, 12:32

Приватне акціонерне товариство «Західукрвибухпром» займає одне з провідних міць у своїй галузі і за 60 років накопичило величезний досвід у проведенні буровибухових робіт.

Формування самого підприємства і його дільниць розпочалося в березні 1953 року і проходило доволі швидкими темпами. Вже до кінця 1953року було створено управлінський апарат і 14 дільниць. Цього вимагала післявоєнна ситуація в країні: тривала відбудова зруйнованого війною народного господарства.

Згодом, у 1960 році підприємство «Західукрвибухпром» уже мало в різних областях України 30 виробничих дільниць, де працювало 1300 чоловік, в тому числі в апараті управління — 40 чоловік.

У непростих умовах переходу держави на рейки ринкової економіки, перебудови господарського механізму, підприємство «Західукрвибухпром» постало перед загрозою занепаду. До мінімуму зменшилась кількість замовлень на виконання буровибухових робіт, а якщо їх десь і виконували, то оплата надходила із запізненням, або й взагалі не надходила.

Керівництву довелось виявляти неабияку гнучкість при укладанні договорів, деяких замовників умовляти не панікувати, а шукати можливість зберегти виробництво, іншим - допомагати шляхом відстрочки повернення боргів за виконані буровибухові роботи тощо.

Подбали також про зниження собівартості робіт. З цією метою почали активно використовувати конверсійні матеріали — видалену на спецпідприємствах із бомб та снарядів вибухівку. Вона значно дешевша тієї, яку пропонували інші постачальники, і, головне, придатна для використання в кар'єрах з підвищеною вологістю. Нині конверсійні матеріали тут займають до 70 відсотків від загального обсягу використовуваних вибухових речовин.

Активний пошук і приведення в дію внутрішніх резервів дозволили зберегти колектив та не допустити стрімкого спаду обсягів виробництва.

Зараз підприємство працює стабільно, одержує прибутки, що дозволяє вчасно розраховуватися з державою, отримувати заробітну плату.

Завдяки згуртованій роботі керівництва і працівників, підприємство вже більш ніж півстоліття йде в ногу з технічним прогресом і впроваджує новітні технології на території України.

Зокрема, цього року у Коростенському районі спеціалісти «Західукрвибухпрому» презентували першу в нашій державі модульну установку по виробництву емульсійної матриці для виготовлення вибухової речовини «Анемікс». Безпека і надійність - основні принципи роботи цієї блискуче спроектованої автоматизованої модульної установки.

Урочистості з нагоди 60-річчя проходили 9 серпня у житомирській Філармонії. Під час святкової програми директор нагороджував ветеранів підприємства та працівників почесними грамотами за багаторічну сумлінну працю. Серед гостей, що приїхали привітати колектив з ювілеєм, був декан Житомирського державного технологічного університету Володимир Котенко. Він вручив директору підприємства подяку за науково-технічну співпрацю та сприяння у підготовці висококваліфікованих фахівців. До привітань долучилися також представники Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України. Вони нагородили Володимира Бежевця почесною грамотою за значний внесок у здійснення завдань, спрямованих на забезпечення належного рівня промислової безпеки та охорони праці.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі