Суспільство

У Житомирській області пошуковці розкопали танк, який пролежав у землі 70 років

16 November 2013, 13:22

У селі Турбівка Попільнянського району пошуковці знайшли радянський танк Т-34.

Вони починають копати швидше, бо натрапили на черговий шматок обшивки танку. Вже четвертий день на околиці села Турбівка на Житомирщині пошуковці дістають рештки радянського танка Т-34, який пролежав у землі 70 років.

Виявлену знахідку пошуковці відносять до оборонних боїв, які точилися тут у листопаді 1943 року і припускають, що загинути тут могли добровольці з приморського краю, які брали участь у Житомирсько-Бердичівській наступальній операції.

Про спалений танк пошуковці дізналися зі спогадів учасників тих подій. Ускладнювало пошуки те, що від вибуху бойова машина розлетілася на сотні метрів. Щоб знайти усі частини, довелося обійти з металошукачем 20 гектарів кукурудзяного поля.

Після вибуху такої сили у екіпажу не було шансів на порятунок, кажуть пошуковці. Місцевий мешканець Анатолій Павленко розповідає, 15-тирічним хлопцем випадково натрапив на це поле, на якому були розкидані частини танка і рештки людей.

Закопавши танк, місцеві мешканці врятували його від збирачів металу – кажуть пошуковці. Розкопки вони збираються завершити у найближчі дні, а надалі роботи вестимуть в архівах, щоб з’ясувати імена танкістів. Танк обіцяють відреставрувати і передати до музею, а останки загиблих солдатів збираються перепоховати із військовими почестями у селі Турбівка.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі