Економіка

Попит на щебінь в Україні втричі перевищує обсяги виробництва, - голова Житомирської ОДА

21 February 2007, 14:37

Попит на щебінь в Україні зростає і втричі перевищує обсяги виробництва. Про це РБК-Україна повідомив голова Житомирської обласної адміністрації Юрій Павленко. За його словами, сьогодні відбулася нарада з керівниками всіх 22 щебзаводів області, в ході якого обговорювалося це гостре для регіону питання. За даними Ю.Павленка, можливості області з видобування щебеню сьогодні складають 10,7 млн т (видобуток у 2006 р.), що, в свою чергу, складає 45% від рівня виробництва 1990 р. У разі підвищення обсягів виробництва, можливості для якого є, рівень видобутку складе 23,8 млн т, зазначив губернатор.

За даними Ю.Павленка, в основному попит на щебінь зростає з боку імпортерів. За підсумками 2006 р. з 10,7 млн т було експортовано 2,6 млн т (91% експорту припадає на РФ, 5% – на Литву, 3% - на Білорусь). В зв"язку з цим одним з головних питань є залучення інвестицій в цю галузь. "Сьогодні у нас ще є 20 потенційних кар"єрів, які не працюють через затоплення, але їх роботу можна відновити, тим самим збільшивши обсяг виробництва вдвічі", - зазначив Ю.Павленко. Разом з тим, губернатор Житомирської області зауважив, що сьогодні в цій галузі існує низка проблем, зокрема, пов"язаних з дозвільною системою. "Минулого року не було видано жодного гірничого відводу", - підкреслив Ю.Павленко. Крім того, він зауважив, що 20% підприємств не працюють на повну потужність і не впроваджують сучасні технології. "Галузь почала відроджуватись, але вона не встигає за попитом", - зазначив губернатор. Іншими проблемами є тіньові схеми, за якими занижується ціна продукції, не вказуються точні обсяги виробництва, а також порушення природоохоронного законодавства та існування заборгованості з виплати заробітної плати.

Ю.Павленко також повідомив, що в Житомирській області створена і наступного тижня почне роботу відповідна робоча група з вивчення ситуації щодо дотримання законодавства при використанні природних ресурсів на рівні заступників голів облради, обладміністрації, керівників відповідних підрозділів ОДА, МВС, СБУ, ДПА, Держпромгірнагляду та Управління екології та природних ресурсів. Група почне свою роботу наступного тижня.

http://www.rbc.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі