Економіка

Доцільність прокладання над Житомирщиною високовольтної лінії електропередач від Рівненської АЕС до Київщини визначали на громадських слуханнях

22 February 2007, 10:58

21 лютого в Житомирі пройшли громадські слухання щодо реалізації в центральному регіоні України в найближчій перспективі нового проекту НЕК „Укренерго”, який передбачає спорудження високовольтної лінії електропередач напругою 750 кВ сполученням Рівненська АЕС – трансформаторна підстанція „Київська” (Макарівський район) (з розширенням її потужностей) довжиною 353 км. та будівництво відгалуженої гілки від лінії електропередач сполученням Хмельницька АЕС – Чорнобильська АЕС до тієї ж підстанції довжиною 134 км.

Кінцевою його метою є більш повне та безпечне використання електроенергії, яку виробляють енергоблоки двох західноукраїнських АЕС – Рівненської та Хмельницької. Через низьку пропускну можливість нині діючих ліній електропередач, що з’єднують ці атомні станції з Києвом, центральні регіони України, а серед них і Житомирщина дедалі гостріше відчувають енергетичний голод.

Загальна вартість проекту – 280 млн. євро (2,8 млрд. грн.). Левова частка коштів – це кредити Європейського Банку Реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейського Інвестиційного Банку. 76 млн. євро (0,5 млрд. грн.) вкладе у реалізацію цього проекту НЕК „Укренерго”.

Проект будівництва нових ліній електропередач уже схвалено урядом. Однак, враховуючи те, що він – особливий (конструкції високі та громіздкі), траєкторія повітряних ліній проходитиме неподалік населених пунктів, лісовими масивами, територією розпайованих земель фермерів-орендарів тощо, його реалізація ймовірно матиме ряд екологічних та соціальних наслідків.

Аби запобігти виникненню найбільш кризових із них в ході будівництва нової електротраси за спільної ініціативи Житомирської облдержадміністрації та НЕК „Укренерго” й зібралася громадськість. Найдовша протяжність ліній пролягатиме саме територією Житомирської області (через 7 районів). Тому за спільної ініціативи Житомирської облдержадміністрації та НЕК „Укренерго” на громадські слухання були запрошені заступники голів РДА, сільських голів, начальники екологічних інспекцій та санітарно-епідеміологічних служб, експерти та консультанти майбутнього проекту – спеціалісти НЕК „Укренерго”, проектного інституту, представники фінансових установ.

Як наголосив під час виступу заступник директора НЕК „Укренерго” Анатолій Ходаківський, це лише перший етап громадського обговорення. Другий із урахуванням всіх зауважень та пропозицій відбудеться через три місяці – 15-16 липня. Будівництво ліній електропередач орієнтовно розпочнеться на початку наступного року й триватиме 5 років, - повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі