Україна

Росія відновила “чорні списки” для українців

5 February 2008, 15:59

На думку директора Міжнародного інституту демократій, голови правління центру соціологічних і політологічних досліджень “Соціовимір” Сергія Тарана, влада РФ відновила “чорні списки” для українських громадян. Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН.

Як повідомляла “Газета”, Сергія Тарана без причин затримали 1 лютого у Санкт-петербурзькому аеропорту Пулково-1. Метою поїздки політолога до Санкт-Петербурга була участь у конференції профспілок. Сергій Таран – небажана особа на території Росії. Це стало причиною його затримання.

Під час перипетій із затриманням політологові вдалося зазирнути в комп’ютер, де розміщено список осіб, яких не хочуть бачити на території РФ. Там він помітив прізвища деяких відомих українських політиків. Із його слів, “це свідчить, що в Росії поновили “чорні списки”.

На думку експерта, існує три версії відновлення таких списків із боку РФ.

Перша – це антинатовська позиція. Він нагадав, що Росія погрожувала запровадити візи для українців у разі вступу України до НАТО. Сергій Таран повідомив про результати досліджень центру “Соціовимір”, згідно з якими більшість українських політичних експертів підтримують підписання українською владою листа-прохання приєднатися до плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). На думку політолога, відновлення “чорних списків” означає, що Росія не жартує.

Другою причиною таких кроків із боку російської сторони Сергій Таран уважає неготовність Москви до візиту Президента України Віктора Ющенка до РФ. Вступ України до Світової організації торгівлі раніше від Росії, а також підписання ПДЧ ставить Москву в невигідне становище у двосторонніх переговорах. Тому, на думку політолога, “чорні списки” дозволять або відкласти візит Віктора Ющенка, або надати йому “атмосферу неуспіху”.

Остання версія пана Тарана пов’язана з президентськими виборами, які відбудуться в РФ у березні. На думку голови правління центру “Соціовимір”, російська влада, можливо, боїться чути думку українського політолога, а це свідчить про те, що в Росії не все так гладко, як це демонструють. Теперішня влада не є такою міцною, а підтримка “прокремлівського кандидата” такою одностайною, як це виглядає зовні.

Водночас під час прес-конференції Сергій Таран оприлюднив подробиці свого затримання 1 лютого в аеропорту в Санкт-Петербурзі.

Україна й Росія влітку взаємно скасували практику “списків нев’їзних осіб”. Однак у листопаді наша держава мусила оголосити персоною нон ґрата лідера Євразійського руху Алєксандра Дуґіна. Ця організація взяла на себе відповідальність за спаплюження українських символів на Говерлі.

Богдан Швед

http://www.gazeta.lviv.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі