Влада

Лікеро-горілчане питання емоційно обговорювали на сесії Житомирської облради

21 May 2014, 18:30

 З плакатами «Ні рейдерству!» і вимогами прислухатися до людей 21 травня представники колективу ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» пікетували сесію обласної ради.

Людей обурили слова в.о. голови Адміністрації президента Сергія Пашинського, який напередодні заявив, що їх організував народний депутат Геннадій Зубко.

«Вчора Пашинський по «Інтеру» заявив, що ми продалися за гроші депутату Зубку і за гроші проводимо цей мітинг. Ні – приватизації заводу, це державне підприємство. Ми вважаємо, що Пашинський і Кізін – це одна і та сама банда. Завод ми не дамо приватизувати ні при яких умовах», - говорить працівниця заводу Вероніка Скікевич.

Після перемовин з представниками депутатського корпусу, працівників підприємства запросили до сесійної зали і дали слово. З трибуни виступив перший заступник генерального директора ЖЛГЗ Олександр Макаренко. Він розказав депутатам про конфлікт на заводі, а також про те, що наразі їм штучно створюють проблеми і не дають працювати.

«Підприємство вже 20 днів тримає оборону. На сьогоднішній день ми не можемо працювати. Ми заплатили вчора частину акцизного податку, але нам не видають марку з вказівки Сергія Бобровського (в. о. начальника Головного управління Міндоходів у Житомирській області – ред.)», - розказав Макаренко.

Губернатор Сидір Кізін пояснив, що лікеро-горілчаний завод є власністю Держуправління справами, яке відповідним наказом відкликало повноваження Олександра Макаренка, тому єдиним легітимним на сьогодні керівником, зареєстрованим у реєстрі є Сергій Пиртко.

«Легітимному керівнику не можуть не видати марку. Якщо держава призначила керівника, він є офіційним керівником, але його не допускають на завод. То питання буде, хто рейдерством зараз займається?», - сказав Сидір Кізін.

Втім, з монопольним правом Адміністрації президента призначати керівників погоджуються не всі. Зокрема, заступник голови облради Руслан Годований нагадав присутнім, що нова влада обіцяла дослухатися до думки громади.

Роз'яснення щодо процедури приватизації заводу надав позафракційний депутат Роман Будник, який близько 40 років пропрацював у спиртовій галузі. За його словами, приватизувати ЖЛГЗ наразі неможливо, бо у його складі як філія є Чуднівський спиртовий завод.

«Є закон України, який забороняє приватизувати спиртові заводи. Тому хай не переживає колектив. Завод не можна приватизувати до тих пір, поки з нього не виведуть як складову частину спиртовий завод. Тут не може стояти питання про приватизацію. Так, можливий вплив якихось різних фінансових груп на ваш колектив, але це інші речі», - пояснив депутат.

Депутат-комуніст Микола Тимошенко взагалі запропонував повернути підприємство у комунальну власність, але це не підтримали депутати з фракції «Батьківщина» - «за» проголосував лише 51 депутат при необхідному мінімумі 57 голосів.

Під час сесії кілька депутатів вирішили долучитися до комісії з врегулювання ситуації на ЖЛГЗ. Інформацію від працівників обіцяли взяти до уваги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі