Події

У Житомирській області люди не дозволили голові РДА відкрити у приміщенні школи рибний технікум

16 June 2014, 14:39

Замість школи - рибний технікум. У селі Заріччя Ружинського району Житомирської області люди повстали проти голови Ружинської райдержадміністрації.

Очільниця району вирішила закрити місцеву школу, а приміщення віддати у навчання майбутнім фахівцям із рибної справи, - повідомляють Подробности.

Як зарічани відстоювали свої інтереси, бачила Олена Мітясова.

Захищати Зарічанську школу зійшлося усе село. Людей збентежила звістка, що в навчальному закладі більше не лунатиме дзвоник. Школу - закриють. А приміщення віддадуть рибному технікуму. Така забаганка - новопризначеної глави райдержадміністрації.

Леонід Гунько, житель села Заріччя:

- Голова райадміністрації хоче втілити тут мрію свого батька. Бо він колись був директором рибгоспу.

Місцевих попередили, що дітей переведуть до Ружина - це селище по-сусідству. Та батьки від однієї думки за голову беруться. До Ружинської школи чотири кілометри.

Сергій Кучерук, житель села Заріччя:

- Два ДТП було ось тут. На пішохідному переході збили двох дітей, в Ружинській школі. І ми ще зараз будемо своїх дітей туди пускати. На що?

На шкільному подвір'ї провели громадські слухання. Під складеними протоколами понад 200 підписів. Цього, розповідають у батьківському комітеті, вистачить, щоб школу не закривали.

Олена Бринзюк, член батьківського комітету Зарічанської школи:

- Влада з нами веде тайну гру, розумієте, тому ми не хочемо. Ми хочемо, щоб наша країна розвивалася, щоб не закривалося, а розвивалася.

Запросили на збори і чиновників, за кілька днів попередили, кажуть люди. Щоправда, прийшли не всі. Найочікуваніша голова райадміністрації замість себе прислала заступників.

Тетяна Романюк, жителька села Заріччя:

- Замісники нам не потрібні, нам потрібна Скавінська, яка заварила кашу цю, і вона повинна розхлєбати. Вона до цієї школи не доклала нігтика мізинного - їй сюди ходу немає.

Після кількох годин обговорень люди беруть гору. Тож чиновники телефонують очільниці району. Жінка зголошується прибути, якщо за нею приїде машина.

Розмова із заріччанами не склалася з першого ж слова. Свій намір щодо закриття школи чиновниця не заперечує. Каже, у такій спосіб хотіла заощадити мільйон бюджетних грошей, які йдуть на утримання школи. Мовляв, надмірні витрати на 140 учнів. А дітей з учителями хоче перевести до гімназії у сусідньому селищі. Та у батьків на ці аргументи своя правда. Під їхнім натиском Наталія Скавінська здається.

Наталія Скавінська, голова Ружинської райдержадміністрації:

- Я підписала обіцянку, що школа не буде закриватися. На даний момент це було правильне рішення, хоча, звичайно, мета цієї оптимізації полягала в тому, що Ружинська гімназія в нас наповнена наполовину, і це було б непоганим рішенням, але, на жаль, громада з цим не погодилася, і я поважаю думку громади. Звичайно ж, я не збираюся приймати якісь вольові рішення і тим більше, що ці рішення незаконні. Це рішення громади.

Результатом зборів люди залишилися задоволені. І сподіваються, що перший дзвоник для їхніх дітей у новому навчальному році лунатиме у стінах рідної школи. 

Житомир.info за матеріалами Подробностей

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі