Суспільство

Мати-одиначка із Житомира отримала 300 грн. допомоги на дитину і готова вийти на протест

10 July 2014, 14:30

В редакцію Житомир.info звернулася читачка Наталія, що мешкає у Житомирі і одна виховує дворічного сина.

«Мешкаю з дитиною у трикімнатній квартирі, чоловіка і батьків немає. Отримую  допомогу по догляду за дитиною і як мати-одиначка. У минулому місяці мій дохід становив близько 1700 грн., в тому числі близько однієї тисячі підвищений розмір допомоги матерям-одиначкам. На початку липня по останній статті я отримала трохи більш як 300 грн., і разом вийшло порядка 900 грн. Дитячі кошти – єдиний вид допомоги, за який живемо я і моя дитина. За що я годуватиму, одягатиму дитину і сплачуватиму за квартиру, якщо самі тільки комунальні послуги коштують більше 800 гривень? Кажуть, що й субсидії для малозабезпечених сімей зняли. Я не одна така, інші знайомі та родичі теж скаржаться на зменшення виплат. Хоч бери та виходь на протест», - бідкається Наталя.

Як відомо, цього року Україна отримала антикризовий бюджет за рахунок, зокрема, урізання соціальних виплат. Задля економії державних коштів було прийнято рішення відмовитися від поетапного збільшення середньорічного розміру мінімальної заробітної плати в порівнянні з минулим роком на 8,1%. До кінця року вона буде не вище 1218 грн., тоді як раніше планувалося її поетапне збільшення з 1 липня до 1250 грн., а з 1 жовтня - до 1301 грн. Так як прожитковий мінімум є базовим державним соціальним стандартом, зміняться і розміри основних державних соцгарантій. На цю групу економія в бюджеті складе 420 700 000 грн. Причому 420 600 000 призначалося на допомогу сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства,  дітям-інвалідам та тимчасову допомогу дітям.

Як пояснили Житомир.info в управлінні соціального захисту населення Департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації, з 1 липня 2014 року в Україні змінений розмір виплат на дітей, зокрема матерям-одиночкам.

Допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років в розрахунку на місяць з 1 липня становить 1059 гривень.

Виходячи з цього, допомога на дітей віком до 6 років у мінімальному розмірі становить з липня – 317,70 грн.; з жовтня 2014 року – 330,60 грн. Максимальний розмір цієї допомоги з урахуванням доходів становить з липня – 529,50 грн.; з жовтня – 551 грн.

Судячи з наведених цифр, Наталя отримала мінімальний розмір допомоги – 317 грн. З питанням, чому жінці перестав виплачуватися підвищений розмір допомоги, якщо відповідні документи, зі слів Наталі, вона переоформила у квітні цього року, порадили звернутися в управління соцзахисту по місцю реєстрації. Адже, судячи з вищевказаних даних, жінка має право на підвищений розмір.

«530 гривень - це теж кошти. Ми лише виконавці, розміри виплат регулює держава», - каже начальник управління соціального захисту населення Департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації Василь Павлюк.

Стосовно субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, то, як повідомляє Національна правова палата, з 1 липня вони не знімаються, а автоматично переоформляються органами праці та соціального захисту населення згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 № 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги». 

Розмір субсидії не змінюється, натомість органи праці та соціального захисту самі мають доплачувати різницю між сумою, яку має заплатити малозабезпечена сімя із врахуванням субсидії, і підвищеними тарифами на комунальні  послуги.

Як повідомляв Житомир.info, 1 липня набула чинності стаття Закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створенні передумов для економічного зростання в Україні», яка стосується виплат на дітей. Уряд збільшив допомогу при народженні першої дитини на більш як 10 тисяч гривень, але при цьому ввів єдиний розмір цих виплат: 41 тисячу 280 гривень при народженні як першої, так і другої, третьої і всіх наступних дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі