Культура

У Житомирі до Дня міста вийшла книга Георгія Мокрицького «Наша рідна Михайлівська»

12 September 2014, 16:57

У Житомирі до 1130-ї річниці від дня заснування міста вийшла книга про історію вулиці Михайлівської.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської міської ради. 

Ілюстрований путівник містить рідкісні фотографії вулиці, зроблені  в різні роки, портрети відомих людей, які бували в будинках, розташованих на цій вулиці, а також маловідомі історичні факти.

Книга видана за підтримки Житомирської міської ради та за сприяння підприємств, установ та організацій, що розташовані на головні пішохідній вулиці міста.

Заступник міського голови Олександр Бочковський відзначив: подарунок, який до Дня міста зробив автор книги - відомий Житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький, - це цінне придбання для житомирян та гостей міста.
«Я радий, що така книжка вийшла з друку до Дня міста. Георгій Павлович написав більше 75 книжок про Житомир. Впевнений, що чергове видання також зацікавить городян, і цей ілюстрований путівник, як і попередні книги автора, передаватиметься  з рук в руки. Розповідь про вулицю Михайлівську вийшла дуже насиченою, різнобарвною та захоплюючою. Історичні матеріали подані в доступній формі. Раджу кожному житомирянину прочитати цю книжку, в якій автор закликає любити своє рідне місто, його вулиці, тобто не лише жити в місті, а й жити Житомиром», - сказав Бочковський.

Як розповів Георгій Мокрицький, матеріали з історії вулиці Михайлівської розпочав збирати з Миколою Кострицею, якого вже, на жаль, немає серед живих. З колегою планували видати велику книгу, присвячену головній пішохідній вулиці Житомира. Утім, через відсутність коштів задум не вдалося реалізувати. Коли ж від керівництва міста надійшла пропозиція видати невеличкий путівник по Михайлівській, за два місяці було узагальнено зібрані матеріали та підготовлено ілюстрації.

«За кожним рядком чи фотографією стоїть багаторічна праця та пошук. Довелося попрацювати в архівах по всьому колишньому Радянському Союзу і не тільки. Наприклад, у  путівнику згадується про племінника Петра Ілліча Чайковського, який був в Житомирі і поставив оперні уривки в театрі. В 80-х роках я їздив до його доньки в Московську область. Зроблені під час цієї поїздки фотографії та запис використані у виданні. Кілька рядків – це ціла поїздка до Москви».

Оскільки чимало унікальної інформації, на жаль, не увійшло до путівника, житомирський краєзнавець вирішив відзняти ще кінофільм про вулицю Михайлівську.

У 20-хвилинній стрічці зібрано близько 200 ілюстрацій, які розповідають про історію головної пішохідної вулиці міста. Переглянути кінофільм житомиряни мають можливість вже в цю суботу. Упродовж усього дня на вулиці Михайлівській, біля обласного театру ляльок, буде організовано показ кінофільму. У День міста він транслюватиметься в ефірі обласного телебачення.

Перша партія книги «Наша рідна Михайлівська» видана тиражем в тисячу примірників. Видання буде передано шкільним та усім міським бібліотекам. Частина книжок отримають організації, які розташовані на вулиці Михайлівській. Сидячи в затишному кафе, городяни зможуть не лише погортати путівник, а й придбати його собі на пам’ять.

Як повідомляв Житомир.info, заступник мера Житомира Олександр Бочковський анонсував видання книги про Михайлівську 7 серпня. Закінчити справу вдалося трохи більш як за місяць.

Фото прес-служби Житомирської міської ради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі