Україна

Депутати створять слідчу комісію для з'ясування ситуації на ринку житла

14 February 2008, 11:33
 

Народні депутати України пропонують створити Тимчасову слідчу комісію для з'ясування причин встановлення необґрунтовано високих цін на житло у м. Києві, інших містах України, а також невиконання забудовниками зобов'язань за договорами про інвестування у житлове будівництво.

Ініціаторами внесення відповідного проекту Постанови, який у середу був поданий до Апарату Верховної Ради України для реєстрації, виступили народні депутати Оксана Білозір, Павло Жебрівський (НУ-НС), Катерина Ващук (Блок Литвина), Валерій Коновалюк (Партія регіонів) та Ігор Гринів (БЮТ).

Комісія має з'ясувати причини високих цін на житло, невиконання забудовниками зобов'язань за договорами про інвестування у житлове будівництво, а також причини бездіяльності посадовців, що призвела до такої ситуації. Крім того, комісія має внести пропозиції Верховній Раді щодо вдосконалення законодавства з цих питань.

Як зазначила Оксана Білозір, депутати пропонують створити слідчу комісію з огляду на критичну ситуацію, яка склалась нині у сфері будівництва житла.

Оксана Білозір: "Ситуація з Еліта-центр триває вже кілька років, здавалося, органи державної влади та місцевого самоврядування мали б зробити відповідні висновки та взяти питання житлового будівництва під свій контроль. Та цього, чомусь, не сталося.

Вчора відбулись збори інвесторів - вкладників в житлове будівництво компанією "Київвисотбуд", яка знаходиться в процесі банкрутства. На черзі - інші забудовники. Тому ініціатори створення слідчої комісії, хочуть з'ясувати що відбувається? Чому виконавча влада та правоохоронні органи бездіяльні?

Більш того, необхідно з'ясувати що взагалі сьогодні коїться на ринку житла. Чому за цінами ми обігнали ледве не всю Європу? Яка структура ціни квадратного метра житла? Який відсоток в цій ціні складає оплата праці, вартість матеріалів, прибуток забудовника? Бо всі чомусь говорять, що компанії - забудовники витрачають мільйони на хабарі при виділенні земельних ділянок, погодженні проекту, отриманні дозволів. Скільки ж можна вже говорити і нічого не робити? Ми хочемо дослідити весь ланцюжок - від виділення земельної ділянки до завершення будівництва".

Народний депутат Оксана Білозір також зазначила, що без встановлення економічно обґрунтованих цін на житло ініціатива Уряду щодо видачі кредитів під низькі відсотки на придбання житла є кабальною для більшості громадян.

Оксана Білозір: "Сьогодні середня вартість 2-кімнатної квартири в Києві сягає 100 тисяч доларів США. Якщо взяти кредит на 20 років під 4-5% річних, то середньомісячні виплати складуть 700-800 доларів США. Чи багато українців, навіть киян, зможуть дозволити собі такі витрати?"

Прес-служба Оксани Білозір

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі