Україна

Львів’яни допомагатимуть біженцям із Росії

15 February 2008, 14:04

Львівська міська рада хоче допомагати біженцям із Росії, але лише політичним. Таку ініціативу висловив голова фракції “ПОРА” в міськраді Петро Адамик. Він запропонував створити в бюджеті Львова резерв для підтримки політичних біженців із РФ.

“Вибори в Росії перетворили на фарс, а їх переможця можна визначити заздалегідь. У нинішній Росії вільно висловлювати свої думки та демонструвати політичні переконання, відмінні від тих, що нав’язує Кремль, – небезпечно. Наша солідарність із російськими демократами має не тільки моральні аспекти.

Ми звертаємося до виконавчої влади Львова з проханням зарезервувати в бюджеті кошти для підтримки політичних біженців із Російської Федерації. Ми, львів’яни, маємо допомогти, щоб Україна як правова держава і член низки міжнародних організацій належним чином виконувала свої зобов’язання із забезпечення основних прав політичних біженців”, – ідеться в заяві.

Яку саме суму варто було б зарезервувати в бюджеті для політичних біженців, Петро Адамик відповісти не зміг, посилаючись на те, що важлива не стільки сума, скільки факт такої заяви. Фракцію “ПОРА” підтримали також міські фракції УНП і ВО “Свобода”. Як зазначив “Газеті” голова фракції ВО “Свобода” у міській раді Василь Павлюк, цю заяву він підписав, оскільки вважає, що підтримка політичних біженців є основною ознакою демократичності держави.

– Однак це не означає, що ми прийматимемо всіх без розбору. Приймати нелегалів – це категорично ні! – додав він.

Свого колегу підтримав голова міського осередку УНП Юрій Кужелюк.

– Росія завжди дуже цікавиться правами людини в Україні, а саме – змогою спілкуватися російською мовою. При цьому посилається на багатовікову спільну історію. Чому ж тоді ми на тій самій основі не можемо поцікавитися правами людини в Росії?! – обурено зазначив “Газеті” Юрій Кужелюк.

Чи виділять із бюджету кошти на зазначені цілі, наразі не відомо, однак міські обранці мають намір порушити це питання під час коригування бюджету Львова в березні.

Ірина Залецька

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі