Події

В Житомирській області дезінфекцію хвороб здійснювали…на папері

15 February 2008, 18:01

Житомирською міжрайонною природоохоронною прокуратурою, при проведенні перевірки стану забезпечення санітарно - епідеміологічного контролю Любарською районною санепідемстанцією, виявлено факт фальсифікації працівниками районної санепідемстанції  проведення заходів дезінфекції у вогнищах інфекційних хвороб.

           Перевіркою встановлено, що протягом 2007 року Любарською райсанепідемстанцією на підставі екстрених повідомлень із центральної міської лікарні, проведено 37 заходів камерної дезінфекції, у 2006 році 35 таких заходів. Камерній обробці піддавалися вогнища таких інфекційних захворювань як короста та туберкульоз. За результатом обробки складалися відповідні наряди на дезінфекцію та вівся журнал обліку камерної дезінфекції у вогнищах інфекційних хвороб.

       Згідно нарядів на заключну дезінфекцію та журнал обліку камерної дезінфекції у вогнищах інфекційних захворювань в с. Липно та с. Кутище дезінфекторами протягом 2006 -2007 рр. проведено дезінфекцію вогнищ інфекційних захворювань за екстренними повідомленнями з центральної міської лікарні.

       Однак, коли таку бурхливу діяльність перевірили, то з’ясувалося, що безпосередньо у так званих вогнищах інфекційних захворювань ніхто навіть не бачив працівників санепідемстанції. Як пояснили особи, які були вказані у паперових звітах дезинфікаторів, до них ніхто не приїжджав, ніяких камерних дезинфекцій не проводив.  Аналогічні факти встановлено в селах  Н. Чорторія,  В. Барталів,  Громада, смт. Любар.

         На папері, не виходячи з кабінету, працівники не лише «проводили» дезинфекцію, а й «їздили»  на службовому автомобілі, тут же, за робочим столом «малювали» подорожні листи службового автомобіля, призначеного для камерної обробки. А щоб ніхто не сумнівався, відповідні документи «затверджувалися» дезінфектором, що згідно нарядів «їздив» для проведення дезінфекції.

         Відповідно, на підставі вищезазначених нарядів та подорожніх листів відбувалося незаконне списання засобів дезінфекції та пально-мастильних матеріалів, що підлягали використанню при проведенні заходів дезінфекції.

      Тому й не дивно, що такий стан «забезпечення» санітарно - епідеміологічного контролю, «вжиття заходів» щодо захисту населення від інфекційних хвороб Любарської санепідемстанції  лише сприяє зростанню захворюваності серед місцевого населення на інфекційні хвороби. Про це свідчать цифри: за 9 місяців 2007 року в порівнянні з аналогічним періодом 2006 року загальна захворюваність в районі зросла на 9,1 %.

        У 2007 році спостерігалося зростання захворюваності кашлюком, зокрема,  зареєстровано 10  таких випадків, показник захворюваності становить 33 на 100 тис. населення (у 2006 році – було всього два випадки, або  6,6 на 100 тис.)

      Окрім цього, у районі  спостерігається також зростання кількості випадків захворювання на туберкульоз – майже на 43 %.

      За даним фактом Житомирською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу за частиною 1 ст. 364 (зловживання службовим становищем) та частиною 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України та розпочато  досудове слідство.

Сергій Чурін, помічник Житомирського міжрайонного природоохоронного прокурора

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі