Влада

Житомирські водії можуть оформити незначне ДТП самостійно

14 January 2015, 17:04

Оформити ДТП самостійно, без працівників ДАІ, зекономити час та мінімізувати труднощі в дорожньому русі можуть власники автівок, оформивши Європротокол.

Якщо власники транспортних засобів за спільною згодою заповнять бланк такого протоколу, то вони також звільняються від адміністративної відповідальності. У ДАІ нагадують: закон діє вже три з половиною роки, і закликають водіїв використовувати Євроротокол, якщо сума заподіяної внаслідок ДТП шкоди не перевищує 25 тисяч гривень.

“Водії і в подальшому телефонують на 102, телефонують на чергову частину ДАІ, викликають працівників, щоб оформити ДТП. Хоча закон вступив в дію ще 19 вересня 2011 року. І я  думаю, що нам потрібно рухатись в цьому напрямку, щоб звільняти працівників ДАІ від тої роботи, яку можуть зробити самі водії”, - каже т. в. о. начальника УДАІ УМВС у Житомирській області Олександр Дергачов.

При оформленні дорожньо-транспортної пригоди правильність заповнення та обставини аварії перевіряють у страховій компанії, а не працівники ДАІ.

“Страхова компанія являється тим “органом дізнання”, який працює в режимі ДАІ. Вони перевіряють правдивість тих пояснень, які надаються учасниками ДТП. Нечасто, але буває, що люди думають: от є можливість не викликати ДАІ, і ми можемо зробити так, як ми захочемо. Кожна страхова компанія вимагає, щоб були фото з місця ДТП, якщо туди не виїжджав аварійний комісар”, - розповідає начальник центру клієнтського сервісу страхової компанії “Провідна” Леонід Пращур.

За словами аварійних комісарів, які прибувають на місце ДТП, оформлення Європротоколів - поширена практика серед водіїв молодшого віку.

“В основному оформляють ці повідомлення про ДТП дуже часто водії таксі і водії маршрутних транспортних засобів. Вони вже знають і чітко розбираються. І водії вікової категорії десь до сорока років, вони також дуже часто складають ці Європротоколи. Інші - їм складно”, - каже незалежний аварійний комісар Михайло Ліщинський.

Бланк Європротоколу може отримати кожен автовласник, який уклав договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. За словами працівників ДАІ, впровадження практики складання таких повідомлень про ДТП заощаджує час та нерви водіїв та є ще одним кроком до Євроінтеграції України.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі