Суспільство

Житомиряни зможуть отримувати юридичні довідки через онлайн-сервіси та реєструвати договори оренди землі у нотаріусів

6 April 2015, 13:06

4 квітня в управлінні юстиції у Житомирській області говорили про реформи у системі органів юстиції, які мають зробити послуги більш доступними для громадян, а також покликані ліквідувати побутову корупцію.

Про це Житомир.info повідомили в Головному територіальному управлінні юстиції в Житомирській області.

Реформи торкатимуться різних складових системи органів юстиції. Зокрема реєстраційної служби, де більшість послуг буде онлайн, а ті що залишаться, надаватимуться органами місцевого самоврядування, нотаріусами, а згодом – і банками.

Уже найближчим часом, за умови ухвалення парламентом відповідних законодавчих актів, отримати усі необхідні дані у вигляді витягів, довідок чи виписок жителі області зможуть в електронній формі, не виходячи з дому. Так, послуга «Онлайн-витяг» дасть можливість громадянам через мережу Інтернет отримати електронний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР), який має таку ж юридичну силу, як і паперовий (з підписом і печаткою реєстратора), та унікальні реквізити, за допомогою яких його можна перевірити і завантажити повторно. Кожному електронному документу буде присвоєно унікальний номер. За ним в електронній системі можна буде віднайти оригінал документу, якщо цього вимагатиме банк чи якась інша установа.  

Інша послуга – «Онлайн-довідка» – міститиме інформацію про наявність або відсутність в ЄДР суб'єкта господарювання. Усі послуги можна буде отримати через Інтернет, оплативши їх платіжною карткою, яка також виступає ідентифікатором особи.

Такий самий механізм онлайн-сервісів буде запроваджено і у сфері державної реєстрації майнових прав – отримання в електронному вигляді витягу за результатом реєстрації або рішень про відмову. Буде відмінено обов’язковість наявності єдиного цифрового підпису для подібних процедур, а громадяни отримають можливість зареєструвати права на нерухомість у скорочені строки за додаткову оплату.

В управлінні юстиції кажуть, що ці реформи матимуть позитивний результат, адже уже ефективно зарекомендувала себе система онлайн-торгів арештованим майном «Сетам», що функціонує понад півроку.

А з 1 квітня започатковується ще одна новація - надання нотаріусами права реєструвати договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Відтак із заявою про реєстрацію такої ділянки як власник, так і орендар може звертатися не тільки до реєстраційної служби територіального управління юстиції, а й до державних чи приватних нотаріусів за місцем реєстрації цього майна. Цим самим вдасться поліпшити якість послуг за рахунок збільшення конкуренції серед тих, хто їх надає, позбутися черг під час переоформлення значної кількості договорів, що особливо актуально для Житомирської області як аграрного регіону.

Фото ГТУЮ в Житомирській області

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі