Місто

У Житомирському перинатальному центрі 28-річну вагітну вилікували від «свинячого» грипу

7 April 2015, 12:20

Безпрецедентний випадок стався у Житомирі - фахівці обласного перинатального центру спільно з кращими житомирськими лікарями та професорами з Києва вилікували та зберегли вагітність жінці, у якої був виявлений так званий свинячий грип.

28-річна жителька села Пряжів Житомирського району Катерина Таранова менше місяця тому потрапила до лікарні з діагнозом «грип неуточненої етіології». Вже за кілька днів її стан погіршився, і результати аналізів вірусологічної лабораторії підтвердили побоювання лікарів – в організмі майбутньої мами виявили вірус А/Н1N1, який спричинив пандемію у 2009 році і наслідки якого можуть бути смертельними.

«Це той самий небезпечний вірус, який був виявлений декілька років назад, збудник того ж «свинячого» грипу. Він викликає захворювання легень, яке ускладнюється вірусною пневмонією. Це дуже важка патологія, від якої в світі і сьогодні гине багато людей. Коли ця пацієнтка поступила до нас, спочатку була підозра на цю небезпечну патологію, але ми все одно сподівалися, що це звичайний грип. Було взято багато аналізів, діагноз був підтверджений столичними вірусологічними лабораторіями. Як керівник цього медичного закладу я дійсно пишаюся колективом, який впорався з патологією, яка була смертельно небезпечною для нашої пацієнтки та її дитини. Врятувати два життя і дати надію мамі народити живу і здорову дитину – це велика перемога наших лікарів», - говорить головний лікар центру Юрій Вайсберг.

Катерина, педагог за освітою і мама 5-річної Анечки, занедужала на 6-му місяці вагітності. Перед тим захворів її чоловік, якому призначили антибіотик. Через три дні він вилікувався.

У неї все почалося як звичайна застуда – незначне підвищення температури і ломота, - розповідає Катя, лежачи у палаті у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії перинатального центру. Після важкого стану та оперативного втручання їй все ще не можна подовгу сидіти і стояти.

Зараз здоров'ю Катерини Таранової і її дитини нічого не загрожує 

«Після поїздки на ринок я відчула втому і прилягла. Прокинулась через півгодини від кашлю. Посмоктала льодяник, увечері зробила інгаляцію, температури не було. На ранок не пройшло, і я поїхала у районну лікарню, там мене оглянула дільничний лікар. Мені відкрили лікарняний, і я поїхала додому лікуватися. А наступного дня мене з температурою 38,5 забрала «швидка», - розповідає жінка.

Вагітну привезли у перинатальний центр, де її оглянули лікарі та одразу призначили лікування. Контролювали її стан, збивали температуру. Одного дня температуру не змогли збити, пішло харкотиння з кров’ю. Стало зрозуміло, що це не проста застуда.

«Увага була дуже сильною з боку медичного персоналу, мене оглядали вдень і вночі. Приходили кращі спеціалісти Житомирської області, професори з Києва», - пригадує Катерина.

«У вагітних ослаблений імунітет, і будь-яке вірусне захворювання, яке під силу перебороти людині, для майбутньої мами може бути небезпечним. У Катерини ми підозрювали цей діагноз, а після вірусологічного дослідження промивних вод бронхів був підтверджений остаточний діагноз - «вірусна пневмонія, викликана пандемічним вірусом А/Н1N1», - говорить завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Житомирського обласного перинатального центру Наталія Радкевич.

Майбутній мамі призначили дороговартісні антибіотики, з покупкою яких допомогли не лише рідні та близькі, а й знайомі, одногрупники, з якими не бачилися роками, колектив гімназії, де працює Катерина, батьки вихованців. 

«Чоловік Антон приїздив і казав: «Катя, я не знаю, звідки ті гроші беруться на карточці». Дуже багато людей, які допомогли нам фінансово перебороти цю недугу. Але були дні, коли чоловік не міг у Житомирі знайти потрібних ліків. Одна ампула коштувала від 300 гривень», - говорить жінка.

Через кілька днів вагітну поклали у реанімаційне відділення, почався набряк легенів, кашель, задуха. Жінці почали одягати кисневу маску. А вночі вона прокинулася і побачила перед собою лікаря, готового до операції. Він пояснив, що Каті під наркозом введуть в трахею трубку, яка «дихатиме» замість неї.

Після того два тижні майбутня мама дихала за допомогою вставленої у горло трубки. Годували через ніс за допомогою зонду. Головним завданням лікарів було врятувати життя матері, проте лікарі одночасно боролися й за життя дитини.

«Вже потім я зрозуміла, що у таких складних випадках, як у мене, вагітність на ранніх термінах переривають, або ж викликають передчасні пологи, щоб врятувати життя матері. Але, слава Богу, медикам вдалося врятувати обидва наших життя, - говорить Катерина. -  Я, коли прийшла у себе, першим ділом помацала живіт – чи на місці моя дитина. Вона дала мені сили побороти хворобу. Інакше у мене опустились би руки».

Вже тиждень, як вагітна дихає сама, вона в стані одужання, а головне – її дитина абсолютно здорова і має всі шанси народитися вчасно і без ускладнень.

Майбутня мама надзвичайно вдячна медикам та молодшому персоналу, - усім, хто допоміг їй перебороти смертельний недуг і доглядав її вдень і вночі.

«Стільки у них терпіння - не передати! З трубкою в горлі я не могла нормально сказати, що я хочу, але вони розуміли мене з півслова, по жестах. Коли не могла пояснити, писала смс-ки. Весь персонал, медсестри за мене переживали, санітарочки доглядали», - вдячна Катя.

Зі слів головного лікаря Юрія Вайсберга, лікарі працювали одразу в кількох напрямках: боролися з інфекцією, забезпечували суворий охоронний режим для нерозповсюдження інфекції, та щодня, інколи по кілька разів на день, збирали консиліуми лікарів.

«З нами тісно співпрацювали два київських професора – акушерський реаніматолог Р.О.Ткаченко, та республіканський анестезіолог і реаніматолог Ф.С.Глумчер, який був однією з ключових фігур в боротьбі з цим недугом кілька років тому, коли від цієї патології померло багато вагітних жінок. За дорученням директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації були залучені всі сили обласного рівня. Ще раз хочу відзначити, що на передовому рубежі в боротьбі з цією смертельною небезпекою стояв наш колектив, стояли лікарі, медсестри, молодші медичні сестри, санітарки. Сьогодні я можу гарантувати, що жінка жива, вона народить нормальну здорову дитинку. Зараз вагітна проходить реабілітаційне лікування, основний удар і криза вже пройшли. Тому ми ще трішки її підлікуємо, вона піде додому і перебуватиме під пильним наглядом наших фахівців до кінця вагітності», - каже головний лікар (на фото).

Катерина зізналася, що чекає на другу дівчинку, - принаймні, так сказали під час другого УЗД, і дуже скучила за старшенькою.

«Ми не бачилися майже місяць, тільки зідзвонюємося. Вона тримається мужньо, ні разу не плакала. Дуже хочу додому – треба пекти паски і робити крашанки», - резюмує майбутня мама, і, киваючи на дві величенькі сумки біля входу, додає: сьогодні її переводять з відділення інтенсивної терапії у відділення патології вагітності. А значить, скоро додому!

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі