Місто

У Житомирі відзначили річницю Чорнобильської трагедії (доповнено)

26 April 2015, 12:48

26 квітня житомиряни відзначили 29 річницю з дня Чорнобильської трагедії.

Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, вдови, їх рідні та близькі, школярі, керівники області, міста, районних рад у місті Житомир, силових структур, численна громадськість вшанували пам’ять людей, які власним життям і здоров’ям затулили світ від атомного лиха.

Жалобні заходи розпочалися 26 квітня о 10 ранку біля меморіальної дошки першому Міністру Мінчорнобиля України Гергію Готовчицю та завершилися біля пам’ятного знака «Пожежним, які врятували світ» на вулиці Героїв Пожежних, - повідомляє прес-служба Житомирської обласної ради.

Біля пам’ятного знака «Чорний біль» по вулиці Щорса відбувся мітинг.

Правоохоронці та громадськість Житомира поклали квіти до символічного обеліску правоохоронцям-жертвам Чорнобиля, встановленого біля адміністративної будівлі УМВС України в області.

На правоохоронців у зоні біди у 1986 році покладались різні завдання, одне з найскладніших морально – евакуація жителів, згадують сьогодні ті, хто волею долі і службового обов’язку опинився у горнилі трагедії, - повідомляє прес-служба УМВС України в Житомирській області.

«Враження залишилось на все життя. Колони автобусів по дорозі, скільки око бачить, вивозять людей. Наче війна десь гримить», - ділиться спогадами ветеран органів внутрішніх справ ліквідатор аварії на ЧАЕС Петро Грозінський.

«Коли спорудили цей знак – «Чорний біль» - багато хто не міг зрозуміти задум автора. Але він очевидний: розколоте навпіл серце так, як розколоте на дві частини - до і після катастрофи - життя тих, хто знає, що таке Чорнобиль», - сказав голова облради Віталій Француз.

«В області нараховується 190 вдів, і сьогодні нас зібралася маленька жменька – хтось бореться із хворобами, а когось і самого вже немає в живих. Ще не на одному поколінні відгукнеться чорнобильська аварія. Хай дзвони Чорнобиля нагадують всім нам про те, що ми повинні пам’ятати і не допустити помилок минулого», - сказала дружина загиблого ліквідатора Світлана Слободенюк.

За інформацією Управління ДНС України в області, у 1986 році 289 працівників пожежної охорони ліквідовували наслідки аварії на ЧАЕС.

До меморіалу «Пожежним, що врятували світ», прибули також гості з дружньої Японії - представники благодійної організації «Чорнобиль-Тюбу», яка системно опікується проблемами Житомирської області як найбільш постраждалого регіону від наслідків аварії на ЧАЕС.

Молебень за загиблими провело духовенство Свято-Михайлівського кафедрального собору. 

Фото прес-служби УМВС України в Житомирській області

Фото прес-служби обласної ради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі