Україна

Ющенка і Тимошенко прослуховували як злочинців. Замовників не встановлено

26 February 2008, 13:34
Генеральна прокуратура завершила слідство щодо співробітників МВС, яким інкримінується організація незаконного прослуховування політиків під час президентської виборчої кампанії 2004 року
 

Як пише "Комерсант-Україна", інформацію про те, що у провадженні ГПУ знаходиться кримінальна справа у відношенні колишніх співробітників МВС, підозрюваних в організації незаконного прослуховування, підтвердив генпрокурор Олександр Медведько. "Так, є двоє – керівник департаменту і його заступник, що під час президентських виборів 2004 року незаконно прослухували високопоставлених осіб, а також осіб, які брали участь у виборчій кампанії", - заявив він виданню.

За інформацією "Комерсанта", на даний момент розслідування цієї кримінальної справи, що знаходилось у провадженні Головного слідчого управління ГПУ, завершено.

Колишнім співробітникам МВС – Андрію Бесєдіну, який у 2004 році обіймав посаду заступника начальника департаменту оперативно-технічних заходів МВС, а також "панові Єрмакову", імовірно керівнику цього департаменту, – пред'явлене обвинувачення. Обом обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд, зараз вони знайомляться з матеріалами справи, що складається з 24 томів. По завершенні цієї процедури, яка, за прогнозами слідчих, може затягтися на кілька місяців, справу буде передано до суду.

Як стало відомо виданню, у числі потерпілих у цій справі проходить нинішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко – одна з прихильників тодішнього кандидата в президенти Віктора Ющенка, а також депутат від БЮТ Віктор Швець, що у 2004 році був її адвокатом. За непідтвердженою інформацією, прослухувалися й інші представники штабу Ющенка, включаючи самого кандидата в президенти.

На прослуховування їхніх розмов суд видав санкцію. Але, за даними "Комерсанта", слідство дійшло висновку, що дозвіл на проведення оперативних заходів щодо політиків було отримано незаконно. У суд нібито було подано подання на отримання дозволу прослухувати телефони членів одного зі злочинних угруповань, але були зазначені мобільні телефони, якими користувалися політики.

Член комітету з боротьби з оргзлочинністю й корупцією Микола Джига (Партія регіонів) стверджує, що прослуховування телефонів лідерів опозиції в 2004 році велося випадково. "Прослухувалися телефони, що за оперативними даними значилися за лідерами злочинних угруповань. Хто ж міг знати, що на іншому кінці дроту опиняться наші політичні діячі, які зараз при владі?" - сказав він.

Слідство вийшло тільки на виконавців незаконного прослуховування – ініціатори операції ним так і не встановлені, зазначає видання.

Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, який курує розслідування цієї кримінальної справи, подробиці повідомити відмовився, пославшись на те, що вона "засекречена". На питання, чи має справа відповідний гриф, вона відповів: "А як ви думаєте, якщо до відповідальності за прослушку притягаються співробітники спецслужби?"

Експрес

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі