Суспільство

У «Поліській хаті», що в Житомирській області, відтворювали старовинні обряди на врожай

4 May 2015, 17:17

Хліборобський фестиваль «Житичі» вже вп’яте розпочався на Житомирщині. У культурно-мистецькому комплексі «Поліська Хата» достовірно відтворювали обряди, які українці виконували 6 травня у День Великомученика Юрія.

Цього дня наші предки традиційно сіяли огірки та вперше виводили худобу на пасовиська. Щоб очиститись від впливу злих сил, тварина має пройти по вивернутому кожуху.

«Хто на Юрія виводить худобу, тим Бог дає приріст у подвір'я, щоб гарні були і овечки в майбутньому, і худоба різна. Щоб була радість і достаток у родині», - пояснює господар Поліської хати Віктор Сирбу.

У цей день за старих часів люди влаштовувал обхід полів, йшли усією громадою в поле і там спільно молилися за врожай. На околиці поля закопували шматок паски і крашанки – це так зване жертвоприношення землі. Організатори переконують: за 5 років проведення фестивалю встигли переконатися, що городина, посіяна цього дня, родить найкраще.

«У нас завжди дуже щедрий врожай, багатий врожай, і якщо по всьому селі немає огірків, то у нас вони завжди є, дуже рясні, завжди дуже смачні», - каже господиня «Поліської хати» Інна Величко.

Головне завдання фестивалю - передати міській молоді хліборобські традиції предків.

Фестиваль «Житичі» складається з декількох окремих свят, як пов’язані між собою відродженням традицій впродовж весни, літа та осені. У травні тут відзначають день Юрія, у липні – свято Зажинки, на початку серпня – Молотьба, а восени – Свято врожаю і Покрова. Робота поблизу Поліської хати кипітиме не лише у фестивальні дні.

Організатори фестивалю запрошують долучатися до традицій усіх, хто бажає на власному досвіді перевірити дієвість стародавніх хліборобських обрядів.

 

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі