ДОПОМОГА

Юрист радить житомирянам оформлювати спадщину у нотаріуса і не чекати багато від нового закону

8 May 2015, 12:47

З 1 січня 2016 року вводиться норма про надання повноважень щодо оформлення права на спадщину та реєстрації прав на успадковану нерухомість органам місцевого самоврядування.

Про те, що це дасть пересічному спадкоємцеві,  чи вплине на вартість процедури оформлення і про інші моменти нового закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (деяких питань спадкування)» Житомир.info розповіла експерт, юрист приватної практики у Житомирі Наталія Шматко.

«Дійсно, 20 жовтня 2014 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадщини)», згідно з яким пропонується передати оформлення спадкових прав посадовим особам, а саме - органам місцевого самоврядування.

Спадкове право – це одне з найскладніших галузей права. Оформлення спадкових справ та видача свідоцтв про право на спадщину – це дуже складний процес із чисельними нюансами та труднощами, яким до цього часу займався лише нотаріус – юрист з вищою юридичною освітою та вагомою практикою в спадковому праві.

Тобто, відтепер  в місцевих органах самоврядування оформленням спадщини може займались уповноважена особа, яка має вищу юридичну освіту, має досвід роботи більше 3-х років в галузі права та протягом року має пройти практику в державній або приватній нотаріальній конторі, також має пройти навчання по роботі з Єдиними Державними Реєстрами по роботі з нерухомістю.

Все це призведе лише до додаткових  витрат на навчання та  утримання таких осіб. Громадянин, який звернувся за оформленням спадкових прав і отримав свідоцтво про право на спадщину від особи без належної професійної підготовки, несе ризики судових розглядів такої спадщини.

Не зменшиться і плата за видачу свідоцтва про право на спадщину, оскільки вартість користування Спадковим реєстром, Держаним реєстром обтяжень рухомого майна та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно не змінились! До прийняття цього закону плату за користування реєстрами нараховував нотаріус, який видавав свідоцтва на спадщину.

Помилковим є і той момент, що, відповідно до Закону, відтепер скасовується необхідність  виготовлення оцінки спадкового майна для членів сім’ї першого ступеня та другого ступеня споріднення (діти, чоловік/дружина, батьки, рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так i з боку матері). Однак, згідно з вимогами Податкового кодексу України, спадкоємці другої та інших черг зобов’язані сплатити відповідний податок від доходу у вигляді вартості успадкованого майна до нотаріального оформлення спадщини! Відтак, всі спадкоємці, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, зобов’язані зробити оцінку успадкованого майна для визначення розміру податку.

Отже, прийнятий Закон, який діятиме  з 01 січня 2016 року, жодним чином не спрощує процедури оформлення спадщини, не здешевлює її, а тільки надає право вибору спадкоємцю місця оформлення своїх спадкових справ», - відповіла юрист.

Нагадаємо, що наприкінці 2014 року Президент Петро Порошенко підписав Закон, який нібито спрощує оформлення спадщини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі